Informatiebijeenkomst regeneratieve landbouw bij familie Avermaete op de Beenshoeve (BE)
“We produceren gezond voedsel met minimale belasting van het milieu”
“Ieder groeiseizoen is anders en daar moet je als landbouwer op bijsturen.” [Philippe Avermaete]
In regeneratieve landbouw spelen groenbemestermengsels een cruciale rol. Op de bijeenkomst lichtte Prof. Dr. Gottlieb Basch van ECAF drie TerraLife® mengsels toe die op het bedrijf zijn uitgezaaid. De jonge ondernemer Philippe Avermaete heeft ook zelf een groenbemestermengsel samengesteld met 10 componenten. De ondernemers zijn overtuigd van de voordelen van soortenrijke groenbemestermengsels. “We zien meer regenwormen, een betere bodemstructuur, betere waterinfiltratie, minder storende lagen en meer vocht beschikbaar in droge periodes,” zegt Avermaete. “De juiste machines zijn ook erg belangrijk: we gebruiken bijvoorbeeld een Direct Seeder om direct in de graanstoppel te zaaien.” De ploegloze aanpak wordt door Avermaete omschreven als een leertraject: “Ieder groeiseizoen is anders en daar moet je als landbouwer op bijsturen.”
Bed-and-breakfast voor bodemorganismen
Tijdens de bijeenkomst werd onder meer verteld over groenbemesters en hun vele voordelen voor boeren en het milieu. Door een 'bed-and-breakfast' te bieden aan bodemorganismen, het voorkomen van erosie en uitspoeling van voedingsstoffen, het onderdrukken van plagen en ziekten, en het bijdragen aan organische koolstof in de bodem, zijn groenbemesters helden op het gebied van duurzaamheid in de landbouw.
“Het is belangrijk dat ook beleidsmakers op de hoogte zijn van de mogelijkheden van duurzame landbouw.” [Jos Deckers]
Naast informatie over groenbemesters werd ook informatie gegeven over precisiebemesting en de rol van organische en minerale meststoffen bij het voeden van gewassen en, bovenal, bodems en hun organismen. De innovatie in bodembewerking en precisiebemestingsmachines brengen de regeneratieve landbouw verder dan wat voorheen ooit mogelijk was.
Op de bijeenkomst waren ook diverse Europese politici uit Brussel aanwezig en diverse Europese belangenorganisaties. “Met duurzame landbouw proberen we veel gezond voedsel te produceren met minimale belasting van het milieu. Zo kunnen we een groeiende wereldbevolking voeden. In de praktijk blijkt dit mogelijk te zijn en het is belangrijk dat ook beleidsmakers op de hoogte zijn van de mogelijkheden,” aldus Jos Deckers van DSV zaden.
Wat is regeneratieve landbouw?
Regeneratieve landbouw is een benadering van landbouwpraktijken die zich richt op het herstellen en verbeteren van de gezondheid van de bodem, het milieu en de ecosystemen, in plaats van ze uit te putten. Het doel is om landbouw duurzaam te maken op de lange termijn, waarbij de natuurlijke hulpbronnen worden behouden en verbeterd. Enkele belangrijke kenmerken van regeneratieve landbouw zijn bodemgezondheid, het bevorderen van biodiversiteit, het minimaliseren van bodemverstoring en duurzaam waterbeheer. Het is een benadering die de nadruk legt op lange-termijnvoordelen voor de boer, het milieu en de samenleving als geheel.
Over het DSV TerraLife® programma: complexe groenbemestermengsels
Met het TerraLife® programma bieden wij soortenrijke groenbemesters die stikstof kunnen binden en de nutriënten in de bodem beter benutten. De positieve werking van de soortenrijke mengsels is wetenschappelijk bewezen. Hier ligt een groot potentieel dat de landbouw kan benutten om een hoogwaardige opbrengst te halen en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Met complexe groenbemestermengsels verbinden we de hoofdteelten en kunnen we kringlopen sluiten.
Meer weten over TerraLife® groenbemesters? Download hier de brochure.