Nieuwe bodemgerelateerde eco-activiteiten die tellen voor de GLB-subsidie 2024
De belangrijkste bodemgerelateerde eco-activiteiten voor het GLB betreffen precisiebemesting en fertigatie. Ze moeten plaatsvinden op productief areaal. Bij precisiebemesting gaat het erom dat de juiste hoeveelheid drijf-, kunst- of vaste mest op het juiste moment en op de juiste plek gegeven wordt. Omdat dit de benutting van de mest verhoogt en de uitspoeling daarmee zal verlagen, voegt het ministerie deze maatregel toe. Voor fertigatie, toevoegen van meststoffen bij druppelirrigatiesystemen, gebruikt het ministerie vergelijkbare motivatie (hoge benutting en lage uitspoeling) om deze methode toe te voegen aan de eco-activiteiten voor het GLB.
Voor precisiebemesting gaat het ministerie uit van twee toepassingen. De akkerbouwer kan al rijdend meten en doseren of doseren op basis van een meting die los van de bemestingsapparatuur gedaan is, bij voorbeeld met sensoren op andere machines of na het vliegen met een drone.
Een andere toegevoegde eco-activiteit raakt zijdelings aan de bodemgezondheid: precisiegewasbescherming. Hier gaat het om gericht bestrijden van plagen en onkruiden. Doel van deze toevoeging is het beperken van emissies naar bodem en water. Ook hier kan het gaan om realtime-metingen of om losse, opvolgende meting, beslissing en uitvoering. Ook extra: in 2024 vallen bestrijding met bacteriën en nematoden onder de biologische bestrijdingsmethoden.
Rustgewassen
Onder de rustgewassen vallen in 2024 ook bladrammenas, boekweit, Japanse haver, gele mosterd, zwarte mosterd, niger, sarepta mosterd/ caliente, tagetes erecta, tagetes patula en zwaardherik (aaltjesvanggewas), stelt het ministerie.
De bovenstaande veranderingen stonden in de Staatscourant van 17 oktober. Zodra er meer Brusselse goedkeuring of definitief beleid bekend is, volgt daarin wederom publicatie.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Agrio