Halvering fosfaatbemesting met humuszuren
Geen opbrengstderving
'Fosfaatbehoeftige gewassen als aardappelen, zaaiuien, winterpeen en witlof kunnen, zonder opbrengstderving, met veel minder fosfaat toe als ook Humifirst wordt gebruikt', stelt Lex Slootweg van Triferto. 'Een gift van 50 kilo fosfaat op bijvoorbeeld consumptieaardappelen is bij een normale fosfaattoestand van de bodem dan al voldoende, omdat humuszuren de benutting van nutriënten, waaronder fosfaat, sterk verbeteren.'
Onderzoek in pootaardappelen
In 2008 zette onderzoeksinstelling Innoventis in Oude Bildtzijl een bemestingsproef op in pootaardappelen (Red Scarlett). Daaruit bleek dat een halvering van de fosfaatbemesting in pootaardappelen, van 140 kg naar 70 kg P2O5 per hectare, 3 procent opbrengst kostte. Als de halve dosering fosfaat werd aangevuld met Humifirst, toegevoegd aan een korrelmeststof, leverde dat een 3 procent hogere opbrengst op in vergelijking met alleen 140 kg P2O5. Hierbij is een standaard bemesting met NP-meststof 18-46 toegepast.
Onderzoek in consumptie- en zetmeelaardappelen
Uit eerder onderzoek van Triferto, in 2007, met een volveldstoepassing van Humifirst (50 liter per hectare) in consumptieaardappelen (Bintje) in Zeewolde bleek dat een verlaging van de fosfaatgift van 100 naar 70 kg P2O5 per hectare 5 procent opbrengst kostte. Dezelfde verlaging met Humifirst erbij gaf een 4 procent hogere opbrengst.
Uit onderzoek van Triferto in zetmeelaardappelen (Festien en Seresta) op drie locaties in 2007 bleek dat toevoeging van Humifirst bij adviesbemesting gemiddeld tot een 11 procent hoger uitbetalingsgewicht leidde.
Koolstof en humuszuren
Een jaar of zeven geleden werden in Nederland de eerste ervaringen opgedaan met bodemverbeteraar Humifirst. Humifirst bevat koolstof en humuszuren, afkomstig uit delfstoffen uit gebieden in Noord-Amerika en Australië. De Spaanse firma Tradecorp levert Humifirst in vloeibare vorm. ´Telers in Zuid-Europa passen het product al vijftien jaar toe om de benutting van mineralen door gewassen te verbeteren. Zeker onder droge omstandigheden heeft Humifirst een gunstige werking op de ontwikkeling van een gewas´, vertelt Slootweg. Hij geeft aan dat de kunstmestfabriek van Triferto in Gent ook korrelmeststof maakt met Humifirst erin.
Humuszuur is een verzamelnaam voor huminezuur en fulvozuur. Stoffen die in de bodem worden gevormd bij de afbraak van plantaardige en dierlijke resten. Het zijn natuurlijke stoffen die een positief effect hebben op de groei van het gewas. De laatste decennia zijn, onder meer door het gebruik van veel drijfmest, de gehaltes aan organische stof en koolstof in veel bodems gedaald. Humuszuren zijn vaak nog maar beperkt aanwezig.
´Met het toevoegen van organisch materiaal kun je het organische stofgehalte in de bodem verhogen. Het bevat echter meestal ook veel stikstof en fosfaat. Dan is het lastig om binnen de grenzen van de mestwetgeving te blijven´, stelt Slootweg. ´Humuszuren bevatten geen stikstof en fosfaat. Met de toepassing ervan kun je eenvoudig binnen de stikstof- en fosfaataanwendnormen blijven en toch de bodemvruchtbaarheid verbeteren.´
Onderzoek in België
Bodemkundig onderzoek en bemestingsproeven door de Hogeschool Gent in samenwerking met Bodemkundige Dienst België hebben aangetoond dat Humifirst in combinatie met minerale en organische meststoffen een positief effect heeft op de opbrengst en kwaliteit van gewassen. De proeven zijn gedaan in aardappelen, prei, maïs en gras.
Humuszuren hadden een positieve invloed op het wortelvolume van planten en dan met name op de fijne wortels die belangrijk zijn voor de opname van water en voedingsstoffen. Humuszuren vergroten de bindingscapaciteit voor voedingsstoffen in de bodem. De zogenoemde kationenuitwisselcapaciteit wordt groter. Dit betekent dat voedingsstoffen beter beschikbaar zijn in de wortelzone van de plant. Tegelijkertijd neemt de kans op uitspoelingsverliezen af. Humuszuren hebben ook een direct hormonaal effect op de wortelgroei.
In proeven met consumptieaardappelen in 2006 (Moortsele) en in 2007 (Bottelare) bleek dat met name in het droge jaar 2006 extra geprofiteerd kon worden van de humuszuren en de verhoogde beschikbaarheid van water en nutriënten in de bodem. Humifirst verhoogde de opbrengst zowel op percelen met minerale bemesting als op percelen met organische NPK-bemesting in vergelijking met dezelfde percelen zonder Humifirst.
Akkerbouwers die Humifirst gebruiken, besparen volgens Triferto op kunstmest en krijgen binnen de fosfaatnormen ruimte om meer dierlijke mest af te nemen. Bij toediening van Humifirst in de rij bedragen de kosten 75 euro per hectare, bij volveldstoepassing 150 euro per hectare. Afhankelijk van de bedrijfssituatie kunnen de kosten worden goedgemaakt. De bodemvruchtbaarheid verbetert en een meeropbrengst is mogelijk.
Tekst: Janet Beekman
Beeld: Agrio, Agrarische Unie