In de rij schoffelen met Garford Inrow

Instellingen veranderen
Ondanks de soepele manoeuvres van de schoffels zijn er naast onkruiden enkele bieten omgeschoffeld. Er zijn ook onkruiden als bieten gedetecteerd door de schoffelmachine; die zijn netjes blijven staan doordat de schoffels er niet doorheen, maar omheen zijn gegaan.
Haaijer: 'Volgende week komt de producent instellingen veranderen aan de twaalfrijige machine. Dan zal het beter gaan, want toen de machine bij de eerste keer schoffelen goed was ingesteld, samen met de producent, ging het schoffelen beter. Toch gaat een groot gedeelte nu ook goed. Ondanks wat technische opstartproblemen valt me de werking honderd procent mee.'
Software-gestuurd
De werking van de Garford Inrow begint bij een camera, die het onkruid en de bieten van vier rijen tot aan 2 meter vóór de schoffels detecteert. In de trekker is op een beeldscherm een overzicht van de rijen te zien met gekleurde kruisjes die onkruid en bieten aangeven. Het verschil tussen onkruiden en bieten wordt door de software waargenomen door de gelijkmatige afstand van de bieten en de verschillende kleuren van de bieten en onkruiden. De software verwerkt de gegevens waarna hydromotoren worden aangestuurd.
Boven elke bietenrij hangt een hydromotor die de ronddraaiende schoffels aansturen. 'Als er een biet staat, krijgt de hydromotor een drup olie zodat de schoffel om een biet heen kan draaien.' Per rij volgen twee trilschoffels om onkruiden te verwijderen die tussen de rijen direct naast de bieten groeien. De verschillende schoffels zijn zo afgesteld dat ze op een afstand van 1 centimeter van de bieten schoffelen.
Proef in cichorei
Haaijer gaat dit jaar ook proberen om ervaring met de machine op te doen in cichorei. Daarvoor worden (1,5 centimeter) kleinere ronde schoffels aan de machine gemonteerd, omdat de afstand in de rij bij cichorei kleiner is dan bij bieten.
Ook gaat hij de machine gebruiken bij het schoffelen van uien tussen de rijen. 'Dat gaan we proberen omdat de schoffels dicht langs de rijen kunnen. Bij uien kunnen we niet in de rij schoffelen, omdat er tussen de uienplanten geen ruimte zit.'
Subsidie
De aanschaf van de machine is mede mogelijk gemaakt door een financiering vanuit de Suiker Subsidieregeling 2009 waarbij de familie Haaijer samen met enkele andere akkerbouwers deelnam aan het project: Met Robocrob Inrow, minder chemie in suikerbietenteelt. Dit project is in samenwerking met Sigrid Arends van DLV PLant uitgevoerd.