Kosten besparen op tarra: proef met stationaire bietenreiniger

De transportkosten nemen jaar op jaar toe. Bieten met veel aanhangende grond zijn daarmee extra kostenposten voor Cosun Beet Company. Het gaat niet alleen om het vervoer van de vuile bieten naar de fabriek, maar ook om de afvoer van de grond die bij de fabriek tijdens het schoonspoelen vrijkomt. Deze tarra wordt nu veelal gebruikt voor de ophoging van grond en in het maken van grondwallen. Deze campagne wordt 22 procent van de bieten middels de bietenmuis gereinigd bij verlading.
Laden met bietenmuis
Proeven van het IRS toonden dit voorjaar aan dat er 25 tot 30 procent minder tarra is bij muisverlading ten opzichte van de kraan. Dat effect wordt nog groter als de bieten droog zijn bewaard, zeker bij klei. Daar liep het verschil soms op tot 40 tot 50 procent. Om deze reden heeft Cosun dit jaar het laden met de bietenmuis uitgebreid naar het noorden van het land. In de komende jaren gaat het concern onderzoeken of ook in andere gebieden overgestapt kan worden op de muis.
Ook het afdekken van de bieten leidt tot minder tarra bij de fabriek. Bij bieten die zijn afgedekt met vliesdoek droogt de aanhangende grond in, waardoor het tarrapercentage daalt. Bijkomend voordeel is dat de afgedekte bieten dankzij die indroging ook wat minder gevoelig zijn voor schimmelvorming en vorstschade.
Stationaire reiniger
Vorig jaar is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar een stationaire reiniger die specifiek inzetbaar is op verharde ligplaatsen. Het gaat om een CTM machine uit Engeland. In de komende vijf weken wordt in verschillende gebieden ervaringen opgedaan met deze machine. In deze video een impressie van de reiniger. Cosun hoopt in de komende weken vooral praktische vragen beantwoord te krijgen over het werken met de stationaire reinigier, zegt Arno Huijsmans. „Hoeveel tijd kost het laden ten opzichte van de kraan en de muis, de machine moet af en toe verplaatst worden; wat zijn daar de consequenties van." De machine wordt in verschillende teeltgebieden ingezet.
Als gevolg van de vele regen lopen de tarrapercentages in de campagne op. Het gemiddelde tarrapercentage kwam in de derde week van oktober uit op 10 procent, met uitschieters tot ruim 15 procent in Midden-Brabant en in het teeltgebied Groningen BRD. Op de Groninger klei en in de Wieringermeer is dat ruim 12 procent. Met de aanhoudende regen zullen de tarrapercentages naar verwachting alleen maar verder oplopen.
Duitsland
Ook in omringende landen verslechteren de rooiomstandigheden als gevolg van de vele regen. Het Duitse bieteninstituut LIZ waarschuwt bietentelers voor verdichting van de grond door het rooien op doordrenkte percelen. Er zijn zorgen over de ophaalplanning: een aantal onverharde wegen is zo nat dat vrachtwagens er niet meer langs kunnen. Dit leidt volgens LIZ tot vertragingen en aanpassingen in de planning.