Hennep goed voor papier, ligbed en auto-industrie
Droog gewas
Voordat de hennep bij een draaiende productie elk half uur in de voedingsbunker wordt gekiept, moet het gewas droog zijn. Als Dun-Agro heeft gemaaid, droogt de hennep op het veld en wordt in minimaal een week tijd twee keer gekeerd. Na het bij elkaar harken begint het hakselen met een aangepaste hakselaar. Het gewas blijft vervolgens in opslag liggen op het perceel tot de fabriek ruimte heeft voor verwerking. Op de meeste akkers haalt de verwerker de hennep voor april weg zodat de boer geen last heeft met het volgende gewas.
Verwerking in de fabriek
In een van vertrekken in de fabriekshal is per beeldscherm precies te volgen wat er in de fabriek gebeurt. Linksboven valt hennep van een hamermolen in een trommel, rechtsboven is de robot zichtbaar die de pakken strooisel stapelt. Linksonder een overzicht in de fabriek van de nieuwe, sinds december operationele lijn en daarnaast een blik in de loods op de al dan niet te vullen voedingsbunker die het gewas met freesrollen doseert naar de lijnen. Vanuit het kantoor waar het scherm staat, regelen medewerkers ook de aansturing van de machines.
Klepelmolelns en zeven
De hennep gaat minimaal vier keer door klepelmolens en zeven om de houtdelen en vezels te scheiden. Afhankelijk van waarvoor het product geschikt moet zijn, worden de vastgeplakte houtdelen nog verder losgeslagen van de vezels en eruit gezeefd. De klepelmolens zijn op verschillende frequenties instelbaar; behalve de toeren is ook de hardheid van de klappen te regelen. De vezels die in de trommel blijven, gaan met hier en daar een houtdeeltje naar de papierindustrie, de schoonste vezels (met minder dan 1 procent hout) zijn voor bijvoorbeeld de fabricage van dashboards in de auto-industrie.
Ontstofte houtdelen
De vezels met minder dan 5 procent houtdelen zijn geschikt voor isolatiemateriaal. De houtdelen worden ontstoft en de laatste fijne vezels eruit gehaald. Op de foto de ingang van de trommel die de laatste reinigingsstap vormt. Het laatste stof wordt eruit gefilterd en dan is het product klaar voor de autobranche. De ontstofte houtdelen belanden als bed in paardenstallen en sinds kort als experiment bij pluimveehouders, maar ook wel in de bouw, ze eindigen dan bijvoorbeeld als underlaymentplaten.
Korrels
Het stofblad en de houtresten worden allemaal verzameld in een bunker. Daarvan worden met behulp van een korrelpers korrels gemaakt. Aan die korrels wordt eucalyptusolie toegevoegd, een vloeibaar mengsel dat luchtwegverruimend en antiseptisch werkt en bovendien een aangename geur afgeeft. Vanuit de korrelpers gaan de brokken in een droger die de korrels nadroogt. Vervolgens worden de korrels toegevoegd aan het strooisel dat richting verpakkingspers wordt getransporteerd.
Strooisel
Het stofvrije strooisel dat snel veel vocht opneemt en ammoniak absorbeert en bindt, is zuinig in gebruik. Het kan langer in een stal blijven liggen dan bijvoorbeeld stro en dat beperkt onder meer de arbeidsuren en het mestvolume. Hennep uit de stal is snel afbreekbaar en dus makkelijk composteerbaar. Het strooisel kan ook in biovergisters. Het strooisel wordt samengeperst tot een blok en komt in de verpakkingspers terecht. Dit station vouwt het plastic en maakt er ter plekke foliezakken van. De strooiselbalen gaan op de band richting robot.
Robot
De balen strooisel (op de foto voor paarden) komen via een band door een luik bij de robot terecht. De robotarm draait het pak en stapelt ze in verband op elkaar. Per dertig stuks van ten minste 15 kg worden ze bij elkaar gebonden en kunnen ze worden vervoerd naar de afnemers. Door de opkomst van plastic en nylons in de jaren dertig werd de natuurvezelteelt verdrongen. Vanaf zo'n twintig jaar geleden werd er weer wat gepionierd in de hennep- en vlasteelt en daarvan profiteert nu de sector. Dun-Agro verwerkt in 2011 tot 800 hectare hennep.
Vezels sorteren
De onderste kleppen van de laatste machine bepalen waarvoor de vezels zijn bestemd. Onder die kleppen staan de persen die balen maken voor de auto-industrie en isolatiemateriaal (links), en rechts de balen met net iets minder fijne vezels die naar de papierfabriek gaan.
Een groot deel van de producten wordt geëxporteerd naar omliggende landen. De hennepteelt biedt allerlei perspectieven, maar staat nog in de kinderschoenen. In de tuinbouw bijvoorbeeld vinden experimenten plaats waarbij de natuurvezels om drainagebuizen zijn gewonden, omdat de vezels lang vocht vasthouden.