Late voorjaar stuwt aardappelprijs op

Van de oogst 2007 is tot en met februari van dit jaar bijna 2 miljoen ton verwerkt, blijkt uit cijfers van het Productschap Akkerbouw. In dezelfde periode vorig jaar lag de verwerking op 1,85 miljoen ton. In januari 2008 was de productie bijna 10.000 ton lager dan in dezelfde maand vorig jaar, maar in februari 2008 lag de productie met 264.000 ton ongeveer op het niveau van vorig jaar. Bijna eenderde van de grondstof kwam uit buitenland.
Intussen blijkt op de termijnmarkt en in de fysieke markt het weer de belangrijkste graadmeter. Het natte en koude weer in maart heeft de laatste weken van maart z'n invloed doen gelden. Het begon erop te lijken dat het een laat voorjaar zou worden. De eerste week van april heeft dat gevoel nog versterkt. Op z'n vroegst in de tweede helft van april zullen er aardappelen worden gepoot, is de verwachting.
Laat voorjaar
De termijnmarkt laat al een reactie zien op het vooruitzicht van een laat voorjaar. Zowel de aprilnotering als de juninotering hadden op 3 maart hun laagste slotkoers, maar daarna zette zich bij beide noteringen een stijgende lijn in. De juninotering reageerde het sterkst op de vooruitzichten van het late voorjaar. Op 3 maart stond die nog op 8,70 euro, maar een maand later was de slotnotering 11,20 euro. De aprilnotering stond op 3 maart op 6,80 euro en steeg daarna langzaam maar gestaag tot een slotnotering eind vorige week van 8,40 euro.
Laatste handelsdag 24 april
De laatste handelsdag is 24 april en dat komt snel dichterbij. Dat betekent dat dan de nog openstaande posities worden afgehandeld. Op 4 april waren dat nog 1.990 stuks. Afhandeling gebeurt tegen de cash settlementsprijs, een notering afgeleid van de aardappelnoteringen in Rotterdam, België, Duitsland en Frankrijk. In de maand maart stond deze op 7,00 euro, vorige week is het conform verwachting gestegen; tot 7,20 euro. Dat is een voorzichtig herstel in de richting van de aprilnotering, maar om werkelijk op 8,40 euro uit te komen, moet de cash settlementsprijs nog met 1,20 euro stijgen. Dat kan alleen als de aardappelnoteringen in de vier landen nog behoorlijk stijgen. De fysieke markt moet die prijsstijging ondersteunen en dat ging in elk geval in de laatste week van maart nog vrij moeizaam. Ook in de eerste week van april steeg de fysieke markt slechts een fractie.
Export
Op dit moment is Rusland aardig aan de markt, maar tegen bodemprijzen. Bij een stijging van de prijs kan die markt snel wegvallen. Ook vanuit Engeland is een toenemende vraag. Het land heeft de laagste aardappelvoorraad in jaren, meldt het British Potato Council, nu Potato Council Limited geheten. Eind februari was de voorraad bijna 10 procent lager dan het jaar daarvoor. Het wordt echter voor een deel gecompenseerd door een lagere consumptie.
Het exportvolume van de Nederlandse consumptieaardappelen is niet bijzonder groot, maar wat nu naar het buitenland gaat, hangt in juni niet meer boven de markt. Tegelijkertijd moeten de fabrieken door het late voorjaar zeker een maand langer produceren met aardappelen van oogst 2007. In combinatie met de afname van het areaal vroege aardappelen in België en Duitsland in 2008, verklaart dat de hoge juninotering. De stemming is goed, maar om de cash settlementsprijs op 5 juni, de laatste handelsdag, boven de 11 euro te laten uitkomen, moet er nog wel wat gebeuren.
Graadmeter
Han van den Hoek van McCain denkt ook dat het weer zijn invloed doet gelden. 'Het wordt geen vroeg voorjaar meer en dat betekent ook dat de oogst niet supervroeg is. Op z'n best komt die rond de normale tijd. Dat brengt stemming en sfeer in de markt. Er is meer vertrouwen. Ook de toenemende vraag, onder meer uit Engeland, heeft een prijsopdrijvend effect.'
Over de grondstofvoorziening tot het eind van het seizoen maakt Van den Hoek zich geen zorgen. 'We kopen dagelijks bij en we hebben het gevoel dat er voldoende voorraad is om de behoefte te dekken tot de nieuwe oogst beschikbaar is. Nu oogst 2008 niet vroeg zal zijn, eindigen we dit jaar wellicht zonder overschot. Er is nu meer vertrouwen, dankzij het weer. Dat vertaalt zich in stijgende prijzen en dat is de enige echte graadmeter.'
Lees meer 'oogst aardappelen'
Tekst: Harma Drenth