Onkruidbestrijder Sencor is goede opvolger van Dosanex
Klein kruiskruid
Klein kruiskruid is in de meeste akkerbouwgewassen goed te bestrijden, behalve in uien. Sinds tien jaar is voor uientelers geen echt goed werkend middel meer voorhanden. De bespuiting voor opkomst met bodemherbicide Stomp heeft geen effect op klein kruiskruid. De contactmiddelen Pyramin, Actryl (of Iotril) en Basagran werken wel maar onvoldoende.
Vorig jaar mei werd in de uienteelt Lentagran toegelaten; juist op tijd om daarmee in de praktijk de eerste ervaringen op te doen. Het middel werkt redelijk tegen klein kruiskruid zolang de onkruidplantjes nog klein zijn. 'Lentagran kan echter pas vanaf het stadium van de eerste echte pijp worden toegepast', zegt Swart. 'De uien zijn dan al vrij groot. En dan is het klein kruiskruid doorgaans ook al te groot om nog een voldoende werking te hebben. Dat is dus ook niet de oplossing van het probleem met klein kruiskruid.'
Sencor in peen
Dit jaar zullen peentelers hun eerste ervaringen opdoen met de onkruidbestrijding zonder Dosanex. Op het proefveld van PPO en Agrifirm in Lelystad zijn in 2007 diverse middelen onderzocht als alternatief voor Dosanex. Sencor, met ingang van dit jaar toegelaten in peen, bleek een goede opvolger bij de onkruidbestrijding na opkomst. Het middel kan pas worden gespoten wanneer het gewas twee echte (geveerde) blaadjes heeft. In een strokenproef werd drie keer gespoten met een dosering van 50 gram Sencor per hectare, drie keer met 100 gram en drie keer met een oplopende dosering (50, 75 en 100 gram).
Doseringen
De dosering van drie keer 50 gram was duidelijk te laag om onkruid voldoende te bestrijden. Drie keer 100 gram scoorde beter, maar eigenlijk was de werking nog niet naar tevredenheid. Voor een volledige onkruidbestrijding zijn aanvullende middelen nodig. Een combinatie van 50 gram Sencor met 0,15 liter Linuron liet al een beter resultaat zien. Voeg daar nog eens 0,5 liter dimethoaat aan toe tegen wortelvlieg en de onkruidbestrijding is prima. Dimethoaat werkt als olie en versterkt de werking van Sencor en Linuron.
Sencor vergelijken met Dosanex
Vergeleken met Dosanex is Sencor sterker op duivekervel, perzikkruid, klein kruiskruid en varkensgras; het is zwakker op kleefkruid, zwarte nachtschade en aardappelopslag. Voor de bestrijding van aardappelopslag zit er niets anders op dan aanstippen met Roundup. Bij problemen met kleefkruid is de bodemherbicide Stomp aan de basis onmisbaar. Een dosering van 2 liter aan de basis houdt het gewas al aardig schoon, bleek vorig jaar op hetzelfde proefveld. Toevoegen van 0,2 liter Centium werkt extra sterk op kleefkruid en 0,5 liter Afalon op klein kruiskruid en kamille. Afalon alleen is niet al te sterk tegen varkensgras en ereprijs, Centium werkt minder sterk op kamille, melde en ereprijs. De combinatie van de drie middelen werkt breed, maar op het proefveld waren perzikkruid en melkdistel niet volledig bestreden.
Spuitschade
Een risico van Sencor is dat schade kan optreden als rond de bespuiting flinke buien vallen. De kans op schade door Sencor is het grootst op lichtere grond. Op het proefveld bij PPO, 27 procent afslibbaar, is er nauwelijks kans op schade. Op percelen van 17 procent afslibbaar is het risico echter aanzienlijk groter. Sencor heeft daarom geen toelating op gronden met minder dan 2 procent organische stof en minder dan 10 procent afslibbaar.
Ook van Stomp is bekend dat het gewasschade kan geven. Die ontstaat als de grond vrijwel drijfnat is. Peen staat echter op ruggen en de kans is klein dat de bovenkant van de ruggen extreem nat wordt.
Tekst: Harma Drenth
Beeld: Ellen Meinen