De werkdag van directeur/veilingmeester David Hage
Standplaats: Sint Annaland
Functie: Directeur/veilingmeester
Datum: 23 juni 2010
07.30 uur
De eerste telers staan al in de rij te wachten om hun vroege aardappelen aan te bieden bij de veiling. Zij moeten nog even geduld hebben. Vanaf 08.00 uur kunnen ze hun pallets laten lossen. Directeur/veilingmeester David Hage loopt door de loodsen van de veiling om te kijken wat er gistermiddag is binnengekomen. De stapels met zwarte veilingkisten staan per ras gegroepeerd. Hage kent de partijen een kavelnummer toe. Dat gaat per teler, per ras en bij kwaliteitsverschillen ook per klasse.
De handelaren druppelen intussen een voor een binnen. Zij willen de aardappelen met eigen ogen zien om te weten waar ze straks op bieden. 'De ene handelaar gaat voor kleur, de andere handelaar heeft een voorkeur voor grof, of wat dan ook', licht Hage toe. De handelaren zijn meestal vaste commissionairs, die in opdracht van andere handelaren inkopen doen. Vrijwel alle aardappelen krijgen een Nederlandse bestemming. Het aandeel export is te verwaarlozen.
08.00 uur
Hage klimt op het ontvangstplatform en doet het rolluik omhoog. In het eenvoudige hokje zijn géén computers, barcodescanners of monstername-apparatuur te vinden. Een paar rollen stickers en een viltstift is voor Hage genoeg om de voorkant van het veilproces in goede banen te leiden. 'Bin' de Dorés op, Jan?' vraagt hij in onvervalst Zeeuws aan een teler die zich vandaag voor het eerst met een partij Frieslanders meldt.
Aan de hand van de aanvoerbonnen die de telers afgeven, loopt Hage de partijen langs. Eerst controleert hij het aantal pallets van de verschillende rassen en de maten: bonken, kriel, drielingen (28-35 mm) worden apart van de hoofdmaat (35-60 mm) aangevoerd. Later in het seizoen schuiven de maten iets op. Op de stapels met kisten plakt Hage een sticker, waarop hij het kavelnummer, het aantal kisten, de rasnaam en de kwaliteitsklasse heeft geschreven.
08.15 uur
De kwaliteitsklasse bepaalt Hage op het oog. Om in aanmerking te komen voor klasse I-I moeten de knollen er onberispelijk uitzien. Vaak gaat het om met de hand geraapte knollen uit de broeikas. De hoofdmoot van de aanvoer valt onder klasse I-II. Voorwaarde hiervoor is dat de aardappelen redelijk huidvast zijn, niet te veel schurft hebben en binnen de vereiste sortering vallen. De eis is 20 kg per kist bij een knolaantal van ongeveer 300.
Dit jaar hanteert Hage de maatvereisten wat minder strikt, omdat de knollen vanwege het droge weer aan de fijne kant zijn. Wanneer maat, kleur of de hoeveelheid schurft te veel afwijken, vallen de aardappelen in klasse II-I. En als er echt iets aan mankeert, wordt het klasse II-II. 'Maar dat komt gelukkig weinig voor', aldus Hage.
09.00 uur
Het rolluik van het ontvangsthokje gaat dicht. Hage loopt de loods in waar de wagens van de boeren die het laatst aankwamen, worden gelost. Een van de heftruckchauffeurs komt naar hem toe. Er staan enkele pallets zonder kavelnummer, die door een vrachtrijder zijn afgeleverd. Hage voegt de partij toe aan zijn lijst en voorziet de kisten van de bekende gele sticker.
De boeren praten intussen over de kilo's in de kisten. Bij wijze van steekproef worden er vandaag pallets gewogen om te kijken of er 20 kg per kist wordt aangeleverd. Gebleken is dat meerdere van hen daar net onder zitten. 'Dat zit me niet lekker', zegt een van de telers, die aan Hage een ijkgewicht vraagt om zijn weegschaal te kunnen controleren. Al snel komt Hage met het gevraagde stuk ijzer aanlopen.
09.30 uur
In de veilingzaal hebben de commissionairs hun plek ingenomen. Achter in de zaal zitten enkele telers die willen zien of hun aardappelen worden verkocht. Collega van de administratie Marian leest de lijst met de kavels voor, terwijl Hage de trap naar het bordes beklimt. Vanaf die positie zet hij met een druk op de knop de veilingklok in werking. Het eerste kavel, of de eerste 'koop' zoals Hage het noemt, is een grote en mooie partij Doré. Bij 57 cent drukt een van de commissionairs op de knop. De toon van de veiling is gezet.
Op basis van zijn gevoel en ervaring bepaalt Hage de volgorde waarin hij de kavels voor de klok laat komen. Zijn doel is een zo hoog mogelijke prijs. Daarvan profiteert zowel de teler als de veiling. Vaste aanvoerders betalen 6,5 procent provisie. Om 09.50 uur vindt ook de laatste kavel een eigenaar. Er is weinig onverkocht gebleven.
10.00 uur
De kopers lopen naar het kantoor waar ze een lijst met een overzicht van hun aankopen meekrijgen. Hage neemt het overzicht van de gemaakte prijzen door. De aangesloten telers ontvangen dit overzicht iedere veildag om 11.00 uur via de mail. Voor de lokale krant Eendrachtbode maakt hij een samenvatting met een 'van-tot-prijs' per ras, zodat ook andere geïnteresseerden een idee krijgen van de marktsituatie.
Via de telefoon meldt zich een handelaar. Hij wil toch graag nog wat kisten kopen die tijdens de veiling onverkocht zijn gebleven.