De noordelijkste asperges groeien op Texel
De asperge trekt zich helemaal niets aan van de kalender, weet Van den Ham. 'Voor de asperge is het juni, maar de consument begint eigenlijk nu pas aan het witte goud.' Door de vroege warmte leveren de asperges minder kilo's dan gehoopt. Van den Ham heeft de indruk dat het goed komt. Na week 19 daalt de productie en trekt de vraag naar verwachting aan. Niet in de laatste plaats door de tweede ronde acties om de asperge onder de aandacht van de mensen te brengen. Met 3,50 tot 4 euro per kilo doet de asperge het niet slecht.
Zo lang mogelijk seizoen
Telers doen hun best het seizoen zo lang mogelijk te maken. Teelt onder glas, met verwarming in de grond en onder folie zijn drie manieren om vroeg te oogsten. Wit folie op de bedden, dieper planten en de planten in de westkant van het bed zetten in plaats van in de oostkant zijn manieren om de groei vertragen. Iets noordelijker telen kan ook, daar groeien de asperges langzamer.
Teelt is uit de hand gelopen grap
De noordelijkste asperges van ZON komen van een Noord-Hollandse teler. Het kan echter nog noordelijker. Bert Keijser teelt ze ook in Noord-Holland, maar dan in Den Burg op Texel. Ooit begon hij voor de grap met deze seizoensgroente, maar het geintje is inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen. De Brabanders en Limburgers kennen hem, want Keijser haalt zijn teeltbegeleiding bij de Boerenbond in Helden en de loonwerker en de mechanisatie zelfs uit Horst. De Texelaar is vaak in het aspergegebied te vinden. 'Ik rijd 45.000 kilometer per jaar voor de asperges. Dáár is de informatie te vinden.'
Aspergezwaluw
Op Texel wordt druk gestoken. Zelfs op het Waddeneiland zijn de asperges twee weken vroeger dan vorig jaar. Keijser houdt de kosten scherp in de gaten. 'We moeten wel, juist omdat we alles uit het zuiden halen.' Met vijf man oogst hij in drie uur een hectare asperges. 'Daar gebruiken we de 'aspergezwaluw' voor. Dat is een machine die het folie optilt en naderhand weer op de rug legt.'
Om ragwerk te voorkomen, werken de stekers per uur en niet per kilo. De asperges moeten er namelijk perfect uitzien. 'We vermarkten alles zelf. We hebben het 100 procent zelf in de hand.'
Hogere bedden
De teelt op Texel is anders dan die in het Zuiden. De bedden zijn hoger en het folie 'hangt', om te voorkomen dat het klappert. Er ligt ook meer grond op. 'De wind hier is onze grootste vijand. Door het klapperen gaat het folie snel kapot en als dat weg is, verdwijnt ook het vocht. Dat kunnen we ons niet veroorloven, want we mogen hier niet beregenen in verband met de phytophthora.'
Om zoveel mogelijk vocht te vangen stapt Keijser desnoods 's nachts zijn bed uit om het folie van de bedden te halen als het regent. 'Vorig jaar heeft het zeven weken lang niet geregend. Daar moet je terdege rekening mee houden.'
Service is alles
De Texelse asperges worden niet alleen op het bedrijf verkocht, ze gaan ook naar hotels en restaurants. Service is alles, meent Bert Keijser. 'Als een restaurant een paar kilo tekort komt, brengen we die portie.' De keerzijde van de teelt op het eiland is dat asperges zich niets van kalenders aantrekken. 'We zaten al vroeg met asperges, maar toeristen om ze te kopen waren er nauwelijks. Hoe jammer ook, maar dan gooien we ze weg.'
Texelse Asperge
De asperges dragen de merknaam Texelse Asperge. Volgens de teler en koks op het eiland smaken de noordelijkste asperges anders dan de Limburgse. Keijser: 'Ze zijn net even anders. Zachter door de zilte grond en de lucht hier op het eiland. Ik kan alleen uit de voeten met de rassen Grolim en Backlim. Herkolim moet ik nog afwachten. Gijnlim blijft te dun.'
Volgens ZON-bemiddelaar Van den Ham is er nauwelijks verschil tussen de kwaliteit van de zuidelijke en noordelijke asperges. 'Er zijn daar ook prima asperges te telen. Over de smaak kan ik weinig zeggen, want dat blijft een subjectief verhaal.'
Bert Keijser haalt zijn kennis uit het zuiden, maar teelt de noordelijkste en wellicht ook de duurste asperges. 'We zitten een paar euro boven de veilingprijs.'
Tekst: Hans van der Lee
Beeld: Edo Kooiman