Kansen pakken voor goede toekomst
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/86/578/d9bb48f30.-detail.jpg)
Vezelhennep verbouwen?
De vraag of we in staat zijn om 10.000 hectare vezelhennep te verbouwen, kunnen we met ja beantwoorden. Ook maïs wordt volop verbouwd voor diverse toepassingen. Europa heeft een groot eiwittekort. Onze grond is uitermate geschikt voor eiwitgewassen als erwten en veldbonen. Daarvan hebben we in de jaren tachtig ook duizenden hectares gehad. Europa stimuleerde dat en de prijs was winstgevend. We zijn altijd een gebied geweest met veel marktordeningsgewassen. Brusselse toeslagen op graan, zetmeel en in mindere mate op suiker, met een hele rimram van regelingen en verplichtingen daaraan gekoppeld. Ik heb wel eens gedacht: we hadden moeten weigeren. We durfden niet. Aan de andere kant, Avebe is ook al enige keren vanuit een hartstilstand gereanimeerd. We moeten ook geen gelden in Brussel laten liggen die we kunnen krijgen.
Berekende bedrijfstoeslag
We zijn van een toeslag per kilogram marktordeningsproduct via een hectarepremie naar een berekende bedrijfstoeslag gegaan. Na de Health Check straks krijgen we misschien een gebiedsgerichte vaste hectaretoeslag, de Flat Rate. Ons gebied moet opletten dat gebieden die stug voor vrijhandel kozen, nu toch willen meedelen in Europees-Nederlandse gelden, potjes die in het verleden zijn opgebouwd door marktordeningsgewassen. Er is en wordt te veel en te gauw over ons gebied geschreven als er problemen zijn; Avebe, aardappelmoeheid, bodemerosie, verstuiving.
Dat is niet terecht, want we hebben geweldige vooruitgang geboekt. Dankzij instituten en kleine kwekers in ons gebied zijn we aardappelmoeheid de baas geworden. We hebben zoveel resistentie in onze zetmeelrassen gekweekt, dat we in staat zijn populaties af te breken en weer cystenvrije grond te krijgen. De pootaardappelteelt kan en moet dan ook weer volop terugkeren in ons gebied.
Consumptieaardappelen
Ook de teelt van consumptieaardappelen voor een aantal toepassingen is hier goed mogelijk. Een leveringsplicht op onze aandelen Avebe werkt dan ook remmend op dit soort ontwikkelingsmogelijkheden. Wij profiteren volop van de nu aan boeren betaalde graanprijzen. Er wordt weer winst gemaakt. Een uitermate geschikt moment om nu Markt- en Prijsregulerende afspraken te maken voor de langere termijn. Die graanprijs zal niet zo hoog blijven, verklaren sommige intellectuelen en handelaren in onze landbouwgewassen pessimistisch en waarschuwend. Kan zijn, maar optimisten hebben een veel mooier leven en komen vaak ook verder. Gewezen wordt op de productiegroei die op onze aardbol nog gerealiseerd kan worden.
Toekomst voor plantaardig
Ja, maar voorbij gegaan wordt aan de gestage koopkrachtstijging in de wereld, de bevolkingsgroei en de toenemende voedselbehoefte, nieuwe toepassingen en toenemende vraag naar landbouwgewassen. Plantaardig heeft de toekomst. Veenkoloniën is bij uitstek een plantaardig gebied. Er ontwikkelen zich in hoog tempo mooie en grote bedrijven. Het feit dat onze afnemers goede verkoopprijzen realiseren, houdt niet vanzelfsprekend in dat die ook bij boeren terechtkomen. Daar zullen we voor moeten knokken. Daar is belangenbehartiging voor nodig. We hebben hier op het zand en in de Veenkoloniën goede toekomstmogelijkheden. Die moeten ons geboden worden en we moeten ze ook pakken.