‘Uientelers denken goud in handen te hebben’

Klimmende prijs
Eind september van dit jaar kwamen de eerste regionale noteringen van zaaiuien droog uit de schuur. In Goes, Middenmeer en Emmeloord lagen deze tussen 7,00 en 8,00 euro per 100 kilo. Er zat geen verschil tussen de notering af land. In de weken daarna klom de prijs verder naar boven. Die schommelt momenteel tussen 9,75 en 10,50 euro per 100 kilo.
Postief gestemd
Vanaf het begin zijn de uientelers positief gestemd. Harm van Hoeve, akkerbouwer in Zaamslag, is toe nu toe zeer tevreden. 'De kwaliteit van de ui is prima. Een aantal telers meldt problemen met koprot, maar naar mijn inschatting is dat geen groot probleem. Zodra deze partijen van mindere kwaliteit van de markt zijn, krijg je marktwerking. Ik maak me geen zorgen, want de export loopt goed door.'
Kwaliteit goed
In de sector is iedereen het erover eens: met de kwaliteit van de uien is niets mis. Eric Moerdijk van Monie Nieuwdorp B.V. krijgt de indruk dat de kwaliteit ook naar een hoger niveau wordt gepraat. 'Er zijn telers die denken dat ze goud in handen hebben. Natuurlijk, de kwaliteit is goed, maar er zitten ook behoorlijk wat mindere partijen tussen. Er komt koprot en fusarium voor, en deze kwaliteitsproblemen nemen toe naarmate de periode van bewaring toeneemt', waarschuwt de handelaar.
Voldoende uien
Nederland is daarnaast ook een van de weinige landen met een voldoende volume aan uien. Dat laatste is gunstig voor de export. Uit de cijfers van het Productschap van Tuinbouw/KCB blijkt dat het gemiddelde weekexportcijfer hoger ligt dan vorig jaar. In voorgaande jaren liep het exportvolume rond eind november, begin december terug. Dit jaar is dat niet het geval. Het blijft zeker op niveau en er wordt zelfs een stijging verwacht.
Hoge verwachtingen
Goede export, een mooi product en een grote aanhoudende vraag zijn de ingrediënten voor de positieve stemming onder de telers. Omdat ze hogere prijzen verwachten, houden ze de uien vast. Moerdijk: 'Ik snap heel goed dat uien nu geld moeten opbrengen. De prijzen van aardappelen, granen en peen zijn laag. Daar kun je dus maar weinig mee verdienen. Maar als iedereen zijn voorraad te lang vasthoudt en er dan opeens mee op de markt komt, heeft dat invloed op de baalprijs. Die zal gaan zakken.'
Opeens veel aanbod op de markt is wel weer een gunstige positie voor de exporteurs. Zij krijgen hierdoor een betere onderhandelingspositie.
Moerdijk vindt het al met al maar een lastige situatie. Hij heeft het gevoel dat de verwerkers klem zitten. Ook de tarra kan een probleem worden. 'Die is hoger dan in eerste instantie werd verwacht.' In het zuidwesten van Nederland, waar minder neerslag is gevallen dan in het Noorden, is de tarra over het algemeen lager.
Markt moet zijn werk nog doen
Akkerbouwer Van Hoeve heeft de tijd. Hij ziet de markt zijn werk nog niet doen. 'Er komen nu partijen langs die afkomstig zijn van percelen die niet gespoten zijn met MH, of dat MH door droogte slecht opgenomen is en andere kwaliteitsproblemen. Als deze partijen weg zijn, is de markt schoon en dan krijg je een andere markt. Rusland is ten opzichte van voorgaande jaren eerder op de markt. Dat is mooi want alles wat nu weg is weg.'
Voor een goede exportdoorgang is het wenselijk dat de baalprijs op een hoger prijsniveau komt te liggen. Maar een te hoog prijsniveau is ook weer niet de bedoeling, want dan ontstaat er te veel prijsverschil tussen de Europese exporterende landen. 'Ik heb vertrouwen in de markt en zie deze niet als een nachtkaars uitgaan', zegt Van Hoeve.
Tekst: Kitty Hovenkamp
Beeld: Dick Breddels