Omvang uienpartij bepaalt prijs
De uiennoteringen lieten vorige week grote verschillen zien. Prijzen van 8 tot 9 euro af land werden genoteerd. Voor kleine partijen werd echter duidelijk minder betaald dan voor grote partijen, bericht het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw.
Door een kleiner areaal zaaiuien en achterblijvende opbrengsten per hectare leeft in de uienmarkt de hoop op een jaar met in elk geval betere prijzen dan afgelopen jaar. De noteringen voor zaaiuien begonnen goed, met prijzen tot 10 euro per 100 kilo. Afgelopen week leek de stemming een beetje om te slaan, de noteringen daalden. Het blijkt dat vooral de kleine partijen minder opbrengen. Telers die met een restant zitten omdat de bewaring vol is, kunnen daar alleen voor een klein prijsje vanaf. Het alternatief is om een tijdelijke opslag te realiseren. Telers die een grote partij willen afleveren, kunnen daarvoor een prijs krijgen die aan de bovenkant van de notering zit.
Zwakke markt
De markt straalt volgens BUI een zwakheid uit die in de praktijk van de handel eigenlijk niet aan de orde is. De verwachting is dat de prijsdip en de rustige markt tijdelijk zijn. Wereldwijd zijn minder uien geoogst. In Nederland is de opbrengst 12 procent lager dan vorig jaar. De kwaliteit is volgens de exporteurs goed; de uien zijn hard en dat komt de bewaarbaarheid ten goede.
Goes is inmiddels gestopt met de notering van plantuien. De prijzen voor de ingeschuurde plantuien zijn gedaald tot 5 tot 6 euro per 100 kilo. De vroege oogst van de zaaiuien heeft de afzet van de laatste plantuien bemoeilijkt.