Uitrijden organische mest op bouwland luistert nauw
Intermediair
Naast loonwerker is Koonstra intermediair. Hij bemiddelt tussen veehouders met een mestoverschot en boeren die de mest goed op hun percelen kunnen gebruiken. Op de mestmarkt is het rustig in dit vroege voorjaar, heeft hij gemerkt. Vorig jaar ontvingen afnemers 2,50 euro per kilo fosfaat, inclusief verwerking.
Dit jaar draagt de vergoeding 1,50 euro. 'Dat komt doordat 90 tot 95 procent van de kippenmest tegenwoordig niet op de Nederlandse mestmarkt terechtkomt maar naar de verwerkers of het buitenland gaat. Ook het aantal mestverwerkers voor overige mestsoorten is toegenomen. Hierdoor zijn er meer afzetmogelijkheden', is Koonstra's verklaring.
Het aanbod bestaat voor het grootste deel uit zeugen- en vleesvarkensmest. Door het toegenomen aantal koeien komt er volgens de loonwerker de laatste tijd meer rundveedrijfmest op de markt.
Aan het werk in Dedemsvaart
Op een wat druilerige dag, begin maart, is het loonbedrijf aan het werk bij een van zijn grootste klanten: maatschap Michel in Dedemsvaart. Jan Derk te Rietstap bestuurt de Terra Gator, medewerkers Harry Wildeboer en René Zieleman voeren de mest aan. De varkensmest ligt opgeslagen in een silo bij een gestopte veehouder in de buurt.
Koonstra vindt dat het rijden vanuit een tijdelijke opslag voordelen heeft ten opzichte van direct vervoer van producent naar afnemer. 'De afnemer heeft dan tijd om op de uitslagen van het mestonderzoek te wachten. Hij weet precies wat er in zit en of er kali bijgemengd moet worden of niet. We hebben ook de mogelijkheid om de mest te mixen. Bij rechtstreeks vervoer van de producent naar het land komt de bemonsteringsuitslag pas later. Je hebt dan enorme uitschieters vanwege de grote spreiding aan gehaltes in de mest', legt de Overijsselaar uit.
Zeugenmest
Op het land waar de maatschap vorig jaar Engels raaigras verbouwde en binnenkort fabrieksaardappelen de grond in gaan, wordt ongeveer 45 kuub zeugenmest per hectare uitgereden. Goed voor 80 tot 85 kilo fosfaat per hectare. Het uitrijden van organische mest op akkerbouwland luistert nauw, vertelt Koonstra. 'In de melkveehouderij rijd je drie tot vier keer mest uit op een perceel. Als je een hoekje mist, merk je daar niet zo veel van. Op akkerbouwland bemest je maar één keer met organische mest. Dat is honderd procent bemesting. De bieten en de aardappelen vertellen je in het groeiseizoen wel waar ze geen mest hebben gekregen.'
GPS en pneumatische afsluiters
Om heel nauwkeurig te kunnen werken, is de bouwlandbemester uitgerust met GPS en pneumatische afsluiters. Op het moment dat Te Rietstap de bemester opbeurt, sluit een ballon de slang af. 'Gebeurt dat niet, of niet goed, dan loopt de slang leeg. Als je daarna weer verder gaat, duurt het een meter of drie, vier voor de slang van de bemester weer met mest is gevuld. Dat zie je terug in de gewasontwikkeling.'
Vleesvarkensmest
Nadat de silo is leeggereden halen Wildeboer en Zieleman vleesvarkensmest op bij een varkenshouder in Ommen, een uur rijden. Peter Zagers van transportbedrijf Wim Huzen komt hen even later helpen met een tankwagen.
Op het zwarte, zanderige perceel kan Te Rietstap goed doorwerken, hoewel het steeds harder is gaan regenen. Dankzij de hondengang is er nauwelijks sprake van insporing. Wel moet de dosering worden aangepast, omdat vleesvarkensmest een hoge concentratie fosfaat kent. 'In 25 kuub van deze mest zit evenveel fosfaat als in 45 kuub zeugenmest', licht Koonstra toe. Wildeboer rijdt weg om een nieuwe vracht te halen.