Video: Belgische aardappelen niet in de schuur maar rotten in de grond

In België moet naar schatting nog tussen de 15.000 en 20.000 hectare worden gerooid, grofweg 700.000 à 900.000 ton aardappelen. Vooral in Henegouwen en Vlaanderen lijkt de situatie kritiek. En dan vooral op de vlakke percelen en zeker op zware gronden.
In bijgaande video van de Vlaamse VRT omroep doet een aardappelteler uit West-Vlaanderen zijn beklag. Door de aanhoudende regen kan hij niet rooien. Daardoor rotten de aardappelen in de grond. Terwijl de schuren leeg blijven. Alleen een echt droge periode, zonder noemenswaardige vorst, gedurende enkele weken kan de Belgische oogst 2023 nog redden.
West-Vlaanderen nog 40 procent rooien
Met name in West-Vlaanderen ziet het er niet goed uit. Volgens schattingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) moest er begin deze maand nog een circa 40 procent van het Vlaamse aardappelareaal worden gerooid. Door de vele regendagen deze maand is dat aandeel nog niet veel geslonken.
Snel veranderen
De situatie kan snel veranderen blijkt nu. Tot begin oktober zag het er goed uit voor de aardappeltelers. De PCA raamde de totale Belgische oogst voor dit jaar op 4,64 miljoen ton. Dat is een half miljoen ton meer dan het vijfjarig gemiddelde en maar liefst 1,64 miljoen ton meer dan vorig jaar. De rooiomstandigheden waren eind september en de eerste weken van oktober goed. Maar omdat ze de aardappelen extreem laat hadden gepoot en ze daarom nog wat wilde laten groeien, waren veel telers niet gehaast om hun aardappelen uit de grond te krijgen.
Volgens een enquête eind oktober onder 130 Vlaamse telers bleek dat 64 procent van de aardappelen in Vlaanderen was gerooid. Slechts één op drie van de telers was op dat moment al klaar met oogsten. In Wallonië was eind oktober ongeveer driekwart van de aardappelen gerooid.
Sinds deze enquête waren er nauwelijks droge periodes. Om de andere dag valt er regen uit de lucht waardoor de aardappelvelden nauwelijks kunnen opdrogen. Volgens landbouworganisatie ABS staat vandaag nog steeds meer dan 30 procent van de Vlaamse aardappelen in het veld. Of ze nog gerooid kunnen worden, hangt af van het weer van de komende weken.
Geheel afschrijven
Volgens Vilt.be is vooral de situatie in het West-Vlaamse Westhoek heel precair. Deze regio kreeg afgelopen maandag een wolkbreuk over zich waardoor het water op de velden blijft staan. Door de vele regen waren de gronden al verzadigd waardoor het moeilijk in de bodem kan dringen. Wanneer aardappelruggen voor meer dan een dag onder water blijven staan, dan treedt natrot op. Gevreesd wordt dat dit leidt alle ongerooide percelen kunnen worden afgeschreven.
Uitstel
Met het oog op het voorkomen van schade aan de bodemstructuur, geeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) akkerbouwers tot 30 november respijt voor het inzaaien van wintergranen en wintervlas.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: VRT Nieuws, Agrio archief
Bronnen: VRT Nieuws, Vilt.be