Bietentelers versneld op één lijn
Discussie over rechten en plichten telers
De tweedeling in de aandelen komt de eenheid in de coöperatie niet bepaald ten goede. Regelmatig is er discussie over de rechten en plichten van de aangesloten telers. Omdat het nog tot 2018 duurt voordat alle aandelen gelijkwaardig zijn, is gezocht naar een manier om de nieuwe aandelen versneld te laten ingroeien. Met succes. De ledenraad van Cosun en de raad van beheer hebben afgelopen maand een compromis bereikt waarmee het gelijktrekken van de aandelen al in 2011 kan worden afgerond. Telers met oude aandelen krijgen de komende jaren een extra uitkering. Hiermee worden zij gecompenseerd voor het feit dat de winst straks over een groter aantal aandelen moet worden uitgesmeerd.
'Dit jaar 6 euro'
Uitgangspunt voor de berekening van de uitkering is een winst van 40 miljoen euro en een uitkeringspercentage van 50. Het uit te keren bedrag komt hiermee op 20 miljoen euro per jaar. Dit resultaat komt overeen met de situatie in 2007, toen per ton bieten 6 euro uit de overige activiteiten werd uitgekeerd.
Als het bedrag over alle aandelen verdeeld moet worden, gaat 7 miljoen euro over naar de nieuwe aandelen. Voor dit bedrag zouden de houders van oude aandelen dus minimaal gecompenseerd moeten worden. Bovenop dit bedrag is een toeslag gelegd van 25 procent, waardoor de uit te keren som uitkomt op 8,8 miljoen euro per jaar. Per jaar dat het compensatiebedrag eerder wordt uitgekeerd dan normaal zou gebeuren via de bietenprijs, gaat er 6 procent van dit bedrag af.
Wat betekent dit concreet voor de telers met oude aandelen? Secretaris Jan Willem van Roessel: 'Dit seizoen willen we alvast de verschillen wegwerken van de jaren 2015, 2016 en 2017. Opgeteld komt de vergoeding hiervoor uit op ongeveer 6 euro per ton bieten. Dat bedrag krijgen telers met oude aandelen dus bovenop hun normale bietenprijs uitgekeerd.'
Verkoop Groningen
De eerste uitkering wordt betaald met geld dat de coöperatie vorig jaar al opzij heeft gezet. Het komt uit de herstructureringsvergoeding. Voor het jaar daarna rekent ze erop dat er geld beschikbaar komt uit de verkoop van het fabrieksterrein van Suiker Unie in Groningen. Van Roessel: 'De verkoop is rond, dus dat lijkt te gaan lukken. Als er geen gekke dingen gebeuren, kunnen we bij de eindafrekening van de volgende campagne de verschillen vanaf 2012 wegwerken. Dat betekent voor volgend seizoen een uitkering van ongeveer 7 euro per ton. Zit het een beetje mee, dan kunnen we ook in één keer 2011 meenemen. In dat geval wordt de uitkering ongeveer 10 euro per ton.'
Extra kapitaalstorting
Het enige onderscheid dat dan nog even blijft bestaan, is dat de voormalige CSM-telers bij hun toetreding in 2007 een extra kapitaalstorting hebben gedaan van totaal 32 miljoen euro. In 2016 kunnen zij een uitkering krijgen op de door hen geleverde bieten vanaf 2006. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van het resultaat van Cosun, maar minimaal gelijk aan hun kapitaalstorting. Dit op voorwaarde dat de telers gemiddeld hun aanwijzing hebben volgeleverd.