AgroTechniek Holland (ATH): beurs nieuwe stijl slaat aan
Grootse opzet
De koerswijziging bij de federatie resulteerde in een totaal nieuwe opzet voor een mechanisatiebeurs die opvallend breed wordt gedragen: door federatieleden, niet-leden en organisaties als Cumela, COM en LTO Noord.
Groots is het toverwoord. Dat begint al bij de locatie. Het evenemententerrein heeft een enorme omvang, is prima bereikbaar en beschikt over maar liefst 15.000 gratis parkeerplaatsen. 'Voor de beurs hebben we vervolgens een 18 hectare groot terrein tot onze beschikking. Dat biedt alle mogelijkheden. We kunnen alles laten zien wat boeren boeit, zowel binnen als buiten; niet gebruikelijk bij agrarische beurzen.'
Met ruim 2.500 landbouwmachines van 400 merken die worden gepresenteerd door 220 toonaangevende fabrikanten, importeurs en dealers van landbouwmechanisatie is de beurs nu al uniek te noemen.
De beurs was al snel volgeboekt. 'Dat is best bijzonder in de huidige economische tijd. De formule en het karakter van het evenement zullen een positief effect hebben gehad. Deze beurs is anders dan anders, iets nieuws.'
Akkerbouwthema's
AgroTechniek Holland 2010 heeft ook akkerbouwers veel te bieden: van de nieuwste trekkers, werktuigen, oogstmachines, tot onderdelen, ICT en dienstverlening. 'Thema's waar we op inspelen zijn onder andere schaalvergroting, gecombineerde werkgangen en gps-technologie. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid, precisie en milieu staan centraal.'
Ten aanzien van deze thema's worden volop demonstraties gehouden op een 9 hectare groot terrein. Daarnaast kunnen bezoekers op het Trekkerplein zelf op een speciaal parcours proefrijden op de nieuwste trekkers en in het paviljoen van het Programma Precisie Landbouw (PPL) alle ins en outs horen over Precisielandbouw. 'Ook zijn er verkiezingen van de 'X-tractor van het jaar', ontbijtsessies over 'mobiliteit in de agrarische sector', een LTO-concert op vrijdagavond en de Dutch Open van Vakkanjers landbouwmechanisatie uit heel Europa.'
7.500 bezoekers per dag
Willem Bierema schat dat dagelijks zo'n 7.500 bezoekers naar AgroTechniek komen. Bang dat het oogstseizoen roet in het eten zal gooien is Bierema niet. 'De oogst valt heel gunstig. De graanoogst is begin september vrijwel achter de rug. En met een beurs van vier dagen die op vrijdag ook nog eens tot acht uur 's avonds is geopend, moet het akkerbouwers toch lukken om een paar uur vrij te maken.'
AgroTechniek bezoeken
De beurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen (Walibi-terrein) is van woensdag 8 tot en met zaterdag 11 september dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, en op vrijdag tot 20.00 uur. Volg de borden naar de parkeerterreinen. De toegangsprijs bedraagt 18 euro per persoon. Koopt u een ticket via de website, dan betaalt u 14 euro. Op vertoon van een relatiekaart hebt u gratis toegang. Actuele informatie, waaronder een deelnemers- en merkenlijst, noviteitenoverzicht en het totale programma is te vinden op www.agrotechniekholland.nl.
18 hectare techniek
De beurs AgroTechniek Holland strekt zich uit over 18 hectare. 9 hectare hiervan is ingeruimd voor demonstraties. Op de velden B en C presenteren de 220 standhouders zich die in totaal 2.500 machines tonen.
X-Tractor-verkiezing
Op de beurs AgroTechniek wordt ook de verkiezing van de X-Tractor van 2010 gehouden. Uit de voor deze verkiezing aangemelde trekkers zijn er in totaal 19 genomineerd voor de titel. De afgelopen weken is gestemd op deze trekkers. De vier trekkers met de meeste stemmen staan straks op de beurs AgroTechniek. Bezoek de X-Tractorstand en breng uw stem uit op uw favoriet.
Kijk voor meer informatie op www.X-Tractor.nl.
Bronzen Sikkel
De opvallendste noviteit die wordt gepresenteerd op AgroTechniek wordt bekroond met de innovatieprijs Bronzen Sikkel. Een vakjury bekeek alle inzendingen en beoordeelde in welke mate de inzendingen vernieuwend en onderscheidend zijn voor de toekomst van de agrarische sector. Hierbij is gelet op aspecten als milieu, rendement, comfort en veiligheid. Dit leverde acht nominaties op.
Op de eerste beursdag, woensdag 8 september, wordt bekendgemaakt welke van deze genomineerden de winnaar wordt van de Bronzen Sikkel 2010.
De acht genomineerden zijn: Farmworks Surface van Agrometius, Herd Navigator van DeLaval, Tawi Twin Revolution bij Gebr. Knoll, DOSPrint van Hanskamp AgroTech, Multivloer van JOZ, IsoMatch Tellus van Kverneland, Trekker Werktuig Automatisering van Louis Nagel en GEOseed van Kverneland.
Noviteiten op AgroTechniek Holland
Op de beurs AgroTechniek worden in totaal 92 noviteiten gepresenteerd door fabrikanten, importeurs en dealers. Akker Magazine toont een greep uit het totale aanbod dat is te vinden op www.agrotechniekholland.nl.
Zelfrijdende spuit RoGator 600
Agco ontwikkelde een zelfrijdende spuit gebaseerd op slechts één chassisbalk. De machine valt op door zijn wendbaarheid (vierwielbesturing en maximale stuuruitslag) en goede gewichtsverdeling. Met de RoGator 600 is het mogelijk om met hogere snelheden te spuiten, zonder compromissen te hoeven doen aan het spuitresultaat.
IsoMatch Tellus
Deze nieuwe Isobus-oplossing van Kverneland is een in tweeën gedeeld beeldscherm. De terminal registreert exact wie welke werkzaamheden heeft uitgevoerd, op welke plaats en op welk perceel. De vinding vergroot de veiligheid, het comfort en de overzichtelijkheid voor de bestuurder in de cabine. Dankzij de nieuwe Isobus-technologie kan de Task Controller opdrachten uitvoeren met verschillende machines van verschillende fabrikanten en de reële waarden registreren en doorgeven aan het bedrijfsmanagementsysteem.
Agrifac Big Six
De Big Six-bietenrooier van Agrifac met het RotoLiftPlusrooisysteem staat voor rooien met hoge capaciteit, minimale puntbreuk en minimale tarra. Andere eigenschappen zijn de optimale diepteregeling, automatische besturing en een 28 procent groter reinigingsoppervlak. Dankzij een verbeterd motormanagement is het brandstofverbruik sterk teruggeschroefd en het nieuwe touchscreen en dashboard zorgen voor een eenvoudige bediening.
ISOBus/JD-Office koppeling van Agrovision
De ISOBus/JD-Office koppeling van Agrovision maakt het mogelijk machines van alle belangrijke merken aan te sturen. Door de gegevens van diverse leveranciers in te lezen in het teeltmanagementprogramma CROP verweeft het systeem allerlei precisielandbouwmetingen met de toepassing in de praktijk. Door de koppeling met het werktuig via de trekker kan de gebruiker een middel of meststof gericht en gedoseerd toedienen of de pootafstand van aardappelen aanpassen afhankelijk van de zwaarte van de grond.
Kaarsrecht ploegen met i-Steer
Met het John Deere i-Steer systeem is het mogelijk om met een variabele ploeg exact recht te ploegen zonder dat de chauffeur hier invloed op uit hoeft te oefenen. Wanneer de Starfire iTC ontvanger een slinger in de ploegvoor ontdekt, geeft hij de ploeg een signaal om breder of smaller te gaan ploegen. Het systeem vermindert de werkbelasting voor de chauffeur verhoogt de capaciteit en de kwaliteit van het ploegwerk.
Farmworks Surface
Software voor het analyseren en ontwerpen van afwateringsmodellen en het aanleggen van drainage. Het is breed inzetbaar door boeren en loonwerkers en biedt een oplossing voor een aktueel probleem bij percelen die bij hevige neerslag in een korte periode een goede afwatering moeten hebben voor het behoud van de bodem en goede opbrengsten. Voor de klant de garantie dat de drainage vakkundig op maat wordt aangelegd.
Luchtondersteuning BI-AIR naar 36 meter
Tot voor kort bedroeg de maximale werkbreedte van het luchtondersteuningssysteem BI-AIR 33 meter. Producent Delvano komt nu met een werkbreedte van 36 meter. Daarmee wordt het verlies van beteelde oppervlakte door rijpaden nog verder beperkt. Deze innovatie wordt geïntroduceerd door Gebr. Weststrate.
Trekker Werktuig Automatisering
Dit systeem, een noviteit van Louis Nagel, maakt het mogelijk dat er twee-weguitwisseling van gegevens plaatsvindt tussen trekker en werktuig via een Isobus-verbinding. Tijdens het werk laat het systeem toe dat het werktuig bepaalde functies van de trekker aanstuurt om het werken van de chauffeur makkelijker te maken. Een nieuwe trend in de landbouw die een gunstig effect heeft op capaciteit, kwaliteit van het werk, optimale belasting van de machine en brandstofbesparing.
Intensieve stoppelbewerking in één werkgang
Intensieve stoppelbewerking in één werkgang kan met de nieuwe Delta Flex-cultivator van Kongskilde. De verbeterde vermenging van de gewasresten met de grond resulteert in een snellere ontbinding. Een grote rol met stalen ringen (de Kongskilde Max Pack) zorgt voor goed contact tussen de plantenresten en de grond. Het sluit de stoppelbewerking af en zorgt voor optimale condities voor een snelle vertering.
Gripker: nieuwe Kleber-band
Kleber onthult op de beurs AgroTechniek Holland zijn nieuwe band voor trekkers van 80 tot 200 pk: de Gripker. De Gripker is uitermate geschikt voor gemengde landbouwbedrijven. Het exclusieve profiel ontziet de bodem en de nokken zijn kleiner om de wortels van bodembedekkers niet te beschadigen. Bovendien zijn ze afgerond, zodat modder op natte grond beter wordt afgevoerd.
Tweedimensionale GEOseed
Deze elektrisch aangedreven precisiezaaimachine van Kverneland met gepatenteerde tweedimensionale aansturing maakt het mogelijk om percelen in vier verschillende richtingen te zaaien en schoffelen, waarbij de eigen gps-coördinaten van elk zaadje worden vastgelegd. Dit garandeert de beste opbrengst door een ideale veldverdeling voor benutting van nutriënten, licht en water en een verlaging in de verwerkingsverliezen. Het is een verdere stap vooruit voor met name de biologische landbouw.
Paradyme: volgende stap in precisielandbouw
Paradyme is het eerste systeem dat gebruikmaakt van twee gps-antennes om de hoogste nauwkeurigheid te bereiken. Daarmee zet producent Compufarm een grote stap voorwaarts op het gebied van precisielandbouw. Eén overzichtelijk touchscreen geeft de gebruiker optimaal zicht op zaken.
Concord Roller voor beddenteelt
De speciale Concord Roller voor de beddenteelt van Evers Agro BV is geschikt voor het breken van korsten op de bedden na bijvoorbeeld zware regenval of indroging van de bovenlaag. Hierdoor komen planten bovengronds beter op en krijgt u een gelijkmatige en betere opkomst.
Tekst: Richard Stegers, Harrie Hoitink
Beeld: Susan Rexwinkel