Precisiespuit in de race voor Innovatieprijs
De verzamelnaam is Canopy Density Spraying. De techniek is gericht op het spuiten op maat: alleen dáár spuiten waar gewas staat en het liefst ook alleen gewas dat de behandeling nodig heeft. 'We spuiten op basis van gegevens die sensoren leveren over de bladmassa of we spuiten plantspecifiek', verduidelijkt onderzoeker Jan van de Zande.
Sensoren
De Sensispray-sensoren 'zien' of er groen aanwezig is op grond van de chlorofylreflectie in de plant. Elke sensor 'bekijkt' een strook van 10 centimeter. In de breedte wordt dus op 10 centimeter nauwkeurig gewerkt. De WeedIt-techniek is volgens PRI in de bollenteelt handig om in de paden en voor opkomst tegen schimmels te spuiten. De combinatie van beide technieken leidt volgens PRI in veel gewassen tot besparing op middel.
Eerste proeven
In het afgelopen jaar zijn met de sensorgestuurde spuit proeven gedaan in de bloembollen en in de akkerbouw. 'In de eerste bespuiting tegen phytopthtora konden we 80 procent middel besparen.' Na zes bespuitingen liep de besparing terug tot ongeveer 30 procent. Omdat werd gespoten op basis van de kleur van het gewas was de besparing op loofdodingsmiddel in de aardappelen 40 tot 60 procent.
Techniek verder verbeteren
'De werking is goed, maar we willen de techniek verder verbeteren', kondigt Van de Zande aan. 'Een gewasgezondheidssensor is de volgende stap. In die sensor voegen we de eigenschappen van de twee sensoren die we nu gebruiken samen. Een heel nieuwe vorm van gewasbescherming.'
Of en wanneer die techniek beschikbaar komt, is afhankelijk van de snelheid waarmee de sensor wordt uitgewerkt. 'En van de kosten natuurlijk, het moet wel een betaalbare oplossing zijn.'
Schimmelbestrijders
De twee andere genomineerden voor de Innovatieprijs zijn schimmelbestrijders, de schimmel wordt echter op totaal verschillende manieren bestreden.
Trianum is een middel tegen ziekten als fusarium, pythium, rhizoctonia en sclerotinia in de volle grond en in substraat. Het middel vergroot volgens Koppert de weerstand van de plant tegen bodemziekten, waardoor minder fungiciden nodig zijn. Koppert claimt dat resistentie uitgesloten is. Met het middel wordt de schimmel Trichoderma harzianum T-22 op het gewas losgelaten. Die schimmel groeit met de wortels van de plant mee en zorgt voor een bedekking, zodat aanvallers als pythium en fusarium geen kans maken. Trichoderma neemt de uitscheiding van de wortels op, zodat ziekteverwekkers die niet als voeding gebruiken. De uitscheiding van Trichoderma zelf breekt de celwanden van ziekteverwekkers af.
Schimmels in glastuinbouw
De derde genomineerde strijdt ook tegen schimmels, maar dan in de glastuinbouw. De UV-Meto belichtingswagen van Berg Product is een karretje dat op de buisrail rijdt en dat voorzien is van een batterij UV-lampen. Met deze techniek worden ook in de akkerbouw proeven gedaan. De straling doodt de schimmels in vruchtgroentegewassen en enkele siergewassen. Vooral schimmels die aan de buitenkant van het gewas zitten, zoals botrytis en meeldauw, kunnen zo worden bestreden. De computergestuurde wagen gaat na het intoetsen van enkele gegevens volautomatisch aan de slag.
Criteria jury
Twee van de drie genomineerde vindingen zijn in meerdere sectoren inzetbaar. Volgens woordvoerder Peter Leendertse van het CLM heeft de jury – onder voorzitterschap van Hans Alders – wel gekeken naar een zo breed mogelijke inzet van de vinding, maar zijn er ook andere criteria. 'De techniek of het middel moet een wezenlijke bijdrage leveren aan de geïntegreerde gewasbescherming. Het maakt niet uit op welke manier. Of het nu een techniek, een plantversterker of andere niet-chemische bestrijdingsmethode is.'
De jury boog zich over tweeëntwintig uitzendingen. Van aaltjeswijzer tot akkerrandenbeheer en van onkruidbestrijder Kvik-up tot insectenzuiger. Het CLM maakt tijdens de kennisbijeenkomst van het project Schone Bronnen, op 5 maart, de winnaar bekend. De nummer 1 ontvangt 2.000 euro.
Tekst: Hans van der Lee
Beeld: Engel Lameijer, PRI