Forse naheffing regenverzekering AquaPol
Schadeclaims
Bij AquaPol dienden afgelopen jaar 120 akkerbouwers een schadeclaim in. Het betreft vooral schadeclaims uit Zuid-West Nederland en dan met name West-Brabant. Bij 74 claims was het schadebedrag hoger dan het eigen risico en was, met meer dan 200 millimeter neerslag op de akkers binnen een termijn van vier weken, tevens sprake van overschrijding van minimaal één van de gestelde neerslagcriteria. 'Het bestuur heeft besloten het criterium van 200 millimeter van toepassing te verklaren. Dit betekent dat AquaPol aan deze 74 verzekerden in totaal 1,3 miljoen euro uitkeert', zegt AquaPol-secretaris Gert-Jan van Dijk.
Naheffing
Om de forse schade te kunnen vergoeden, heeft het AquaPol-bestuur besloten bij de verzekerden over 2007 de maximale omslag van 600 procent op de basispremie van 2,4 promille in rekening te brengen. De omslagpremie wordt daardoor 14,4 promille en voor de aanvullende dekking (een verlaging van het eigen risico van 25 naar 15 procent) een extra omslagpremie van 4 promille. De verzekerde akkerbouwer betaalt dus bovenop de basispremie van 2,40 euro per 1.000 euro verzekerde waarde nog eens 14,40 euro aan premie bij.
Tegemoetkoming LNV
Op aandringen van het AquaPol-bestuur verstrekt het ministerie van LNV voor een deel van de in rekening gebrachte premie een extra tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming komt bovenop LNV-bijdrage voortvloeiend uit de garantstellingovereenkomst tussen AquaPol en de overheid. In 2007 bedroeg deze bijdrage circa 200.000 euro.
De forse naheffing is voor het AquaPol-bestuur aanleiding het neerslagcriterium van 200 millimeter in het vervolg te schrappen. 'In 2006 en 2007 had ruim de helft van het totaal uitgekeerde schadebedrag betrekking op het 200 millimeter neerslagcriterium. Dit heeft te grote gevolgen voor de hoogte van de omslagpremienota en zorgt voor een te zware last voor de verzekerden', licht Van Dijk het bestuursbesluit toe.
Agriver
Onderlinge verzekeringsmaatschappij Agriver biedt ook een regenwateroverlastverzekering aan waarvan de voorwaarden grotendeels gelijk zijn aan die van Aquapol. 'We voeren alleen uit wat LTO Nederland en LNV zijn overeengekomen', verklaart Agriver-directeur Marien Boersma.
Een verschil is dat Agriver niet uitkeert als binnen een periode van vier weken meer dan 200 millimeter neerslag valt. 'De grond kan gemiddeld 7 millimeter per dag hebben. Daarnaast kan een akkerbouwer in dergelijke gevallen veelal schade voorkomen of beperken door het nemen van maatregelen. Bovendien moeten we aan twee partijen denken: degene die een schade-uitkering ontvangt en zijn collega die moet betalen. Het kan ook niet zo zijn dat iemand die maatregelen neemt op zijn akkers, de dupe is van iemand die dit nalaat', verklaart Boersma de afwezigheid van het criterium, dat AquaPol nu voor 2008 ook heeft geschrapt.
Het resultaat van deze uitsluiting is dat Agriver-verzekerden over 2007 slechts een naheffing van 68 procent betalen, tegen maar liefst 600 procent voor de AquaPol-verzekerden. Dit brengt de basispremie bij Agriver over 2007 op 3,70 euro tegen 16,80 euro bij AquaPol. Volgens Boersma hebben zich bij Agriver nog geen boeren beklaagd over de naheffing. Over 2008 bedraagt de basispremie bij Agriver weer 2,20 euro. Tot en met 20 april kunnen akkerbouwers zich aanmelden. Boersma zegt niet te weten of LNV dit jaar weer een deel van de premie voor zijn rekening neemt. In 2007 was dat 20,5 procent.
Brede weersverzekering
Op termijn vervangt de brede weersverzekering de regenverzekering. Dit verwacht Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep LTO Akkerbouw. 'Voor een goede risicospreiding is het essentieel voor elke verzekering dat je over voldoende deelnemers beschikt. Bij de regenverzekering melden zich alleen deelnemers met een verhoogd risico, voor andere is deze niet interessant. Een bredere dekking van de weersverzekering maakt deze interessant voor meer akkerbouwers', legt Haanstra uit.
De brede weersverzekeringspolis zullen akkerbouwers pas op zijn vroegst in 2009 maar waarschijnlijk pas in 2010 kunnen afsluiten. De premie blijft waarschijnlijk onder de 5 promille. Bij dit promillage verwacht Haanstra een deelname van circa 30 procent. Bij de brede weersverzekering krijgen de deelnemers dan geen premienaheffing voor hun kiezen.