Preiteelt op water biedt perspectief

In de gangbare teelt kan een perceel een, hooguit twee keer per jaar een product voortbrengen. De opbrengst ligt gemiddeld tussen de 30 en 50 ton. De Haan onderzoekt drie teeltsystemen: teelt met buizen in een dikke laag voedingsoplossing (zie foto), teelt in hoge substraatpotten en teelt met een beweegbaar deksel.
Productie beter sturen
Het doel van de proef is tot een beter stuurbare productie te komen en de stikstofverliezen te minimaliseren. 'Het systeem met de buizen voldoet het best. Wel moet nog worden gezocht naar een optimale lengte van de buis: een langere buis geeft meer wit, maar de groei komt trager op gang, en andersom', licht de onderzoeker toe.
Het systeem met het beweegbare foliedeksel moet nog verder worden ontwikkeld. Het folie is niet het geschikte dek door gebrek aan steun en problemen bij planten.
Het laatste systeem dat wordt onderzocht, teelt met substraat in 20 centimeter hoge boomkwekerijtrays, heeft de meeste nadelen. De Haan: 'De trays voldoen goed wat betreft groei, maar de prei is niet schoon en het systeem is minder vorstbestendig. De opbrengst uit de vollegrond was minder door dunnere, maar wel wittere prei.'
Verder onderzoek nodig
Hoewel de eerste resultaten goed lijken, is verder onderzoek nodig. Zo is het een groot probleem in alle teeltsystemen op water om de marktkundig vereiste minimale hoeveelheid wit van 14 centimeter te krijgen. Hiervoor is duisternis rond de stengel vereist.
Toch biedt preiteelt op water voor de langere termijn voldoende perspectief. 'Wij hopen de Nederlandse preitelers hiermee een oplossing te geven voor hun huidige slechte marktpositie en het buitenland een stapje voor te blijven. Nieuw-Zeeland is het enige land waar ze wel eens bezig zijn geweest met preiteelt op water, maar wat wij nu doen is compleet nieuw.'
De investering moet volgens De Haan terug te verdienen zijn met de hoge opbrengsten.