Fiscaal presentje De Jager biedt geen uitkomst in crisis
Gelukkig presenteert Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën, een crisismaatregel. Hij geeft de Belastingdienst opdracht soepeler om te gaan met ondernemers die door de economische crisis in betalingsproblemen zijn gekomen. En hij biedt ondernemers de helpende hand door hen ruimer uitstel van betaling te verlenen voor hun zakelijke belastingschulden. De tijdelijke regeling geldt sinds 30 mei van dit jaar. De Jager draait de regeling terug, zodra vlag er weer wat beter bij hangt.
Op het eerste gezicht lijkt de regeling interessant voor akkerbouwers. Lijkt, want bestudering van de voorwaarden leert dat een teler heel moeilijk aan de eisen kan voldoen.
Reeks voorwaarden
Bedrijven die van de regeling gebruik willen maken, moeten aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een levensvatbare onderneming die later de belastingschuld alsnog kan voldoen, op een van tevoren bepaalde datum. De ondernemer moet zekerheid stellen voor de totale omvang van de openstaande schuld. Denk bij een zekerheidsstelling aan een bankgarantie, een hypotheekrecht of een verpanding. De zekerheid moet minimaal gelijk zijn aan het bedrag waarvoor de ondernemer uitstel vraagt. Het moet gaan om tijdelijke betalingsproblemen die niet via zakelijke kredietverlening kunnen worden opgelost.
Direct gevolg van crisis
Een aanvullende voorwaarde is dat de betalingsproblemen het directe gevolg van de economische crisis moeten zijn. Telers die al vóór 2009 met betalingsproblemen kampten, komen niet voor de tijdelijke regeling in aanmerking. De regeling geldt ook niet voor akkerbouwers waar de oorzaak van de betalingsproblemen anders is dan de economische crisis. De aanvrager moet aangeven hoe en wanneer hij de betalingsachterstand uiterlijk heeft ingelopen. De huisbankier (en ook één andere bankier!) moet verklaren dat hij niet bereid is de tijdelijke liquiditeitsproblemen te overbruggen met een zakelijke kredietverlening. En dan moet de huisaccountant, ondanks de negatieve verklaring van de bank, ook nog een verbeterde continuïteitsverklaring afgeven en verklaren dat de aanvrager aan de voorwaarden voldoet...
Heel goede papieren
Samengevat, de regeling oogt sympathiek. De overheid steunt ondernemers met tijdelijke liquiditeitsproblemen als gevolg van de economische crisis. Maar de ondernemer die gebruik wil maken van het versoepelde uitstel van betaling moet wel over heel goede papieren beschikken!
Weinig interesse
De belangstelling voor de nieuwe regeling is tot nu toe minimaal. Bij accountantsorganisatie Accon AVM heeft zich nog geen enkele akkerbouwer of MKB'er voor de regeling gemeld. Edwin de Witte, belastingadviseur bij Accon AVM, verwondert zich er niet over. 'De regeling is een leuke geste van de staatssecretaris, maar door de vele voorwaarden geen echte optie voor veehouders om liquiditeitsproblemen op te lossen. De bureaucratische eisen die de fiscus eraan stelt, maken de regeling duurder dan wat ze oplevert. De gevraagde accountantsverklaringen en de bankgarantie kosten de veehouder gewoon geld.'
Goede alternatieven
De Witte vindt dat de regeling voor de melkveehouders sowieso weinig nut heeft. Accountants hanteren andere methoden om de winst over 2007, toen de graanprijs hoog was, te temperen. 'Accountantskantoren sturen de aangiftes van hun klanten verspreid over het hele jaar in. Die van 2007 gaan vaak pas medio 2008, begin 2009 naar de fiscus. Het gevolg is dat de aanslagen ook laat bij de teler op de mat vallen. Het bedrag dat dan moet worden betaald, is uiteraard afhankelijk van de omvang van de voorlopige aanslag.'
Uit ervaring weet De Witte dat op veel bedrijven de winst over het goede jaar 2007 meevalt. 'Zij die een winstprognose hebben opgesteld, konden op de aanslag inspelen. Door hogere afschrijvingen en extra (reservering voor) onderhoud bijvoorbeeld. Veel ondernemers hebben ook nog verrekenbare verliezen openstaan. Daardoor valt voor een groot deel van de telers de aanslag mee.'
Voorlopige carry back
'Voor akkerbouwers die over 2007 wel een aanzienlijke fiscale winst boekten en door de lage prijzen dit jaar waarschijnlijk met verlies draaien, regelen we met de fiscus dat de aanslag over 2007 wordt verrekend met het waarschijnlijke verlies over 2009 (voorlopige carry back). Dit drukt de belastingaanslag aanzienlijk en daarmee de liquiditeitsbehoefte', vat De Witte enkele fiscale opties samen.
Verder heeft de staatssecretaris de regels versoepeld, zodat ook als de aangifte nog niet gereed is, er toch gebruik kan worden gemaakt van achterwaartse verliesverrekening naar 2007.