Kistenlosrobot laadt peen vlot op Peendag
Wanneer de kisten op de rollerbaan zijn geplaatst, doet de robot automatisch het werk. De robot pakt een kist met uiterste precisie op en zet hem na het kantelen weer op de rollerbaan terug. Doordat de palletlepels inschuiven, ontstaat er ruimte voor de kisten om zijdelings te bewegen over de rollerbaan. Hierdoor komen ze op de afvoerbaan, waar aan het eind de heftruck ze opwacht.
Zestig palletkisten per uur
De robot is gebouwd door Steverink Techniek en heeft een capaciteit van zestig palletkisten per uur. Deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van kisten lossen resulteert in een minimaal aantal heftruckbewegingen. Dat bespaart kosten. Daarnaast is de minimale valhoogte van het product een belangrijk voordeel. Bovendien gaat de robot voorzichtig met de kisten om, zodat ze minder snel slijten dan met de traditionele kistenkantelaar.
Machines vergelijken lastig
Op het bedrijf in Sint Nicolaasga waren de leveranciers van de pneumatische zaaimachines met vier merken vertegenwoordigd. Een vergelijking maken om de gebruiksvriendelijkste machine er uit te halen was voor de telers lastig, door het grote scala aan verwisselbare zaaischijven, kouters en drukrollen op de verschillende machines. Alle machines bieden grote variatiemogelijkheden in werkbreedte en rijafstand.
De machine van Gaspardo, geïmporteerd door Kramer Bant, was uitgerust met camera's die zijn gemonteerd op elke zaaischijf, zodat de trekkerchauffeur op een beeldscherm in zijn cabine het zaaiproces van elk element voortdurend kan volgen. Missers of dubbele zaaiingen zijn direct zichtbaar zonder dat iemand achter op de machine staat om het zaaiwerk te controleren.
Om een duidelijker beeld te krijgen kan de chauffeur een element ook vol in beeld zetten. Storingen zijn dan beter zichtbaar. De camera's zijn niet merkgebonden. Het mechanisatiebedrijf kan ze ook bij andere merken monteren.
Aanpassingen aan de kouter en de aandrukrol hebben volgens Kramer de machine ook sterk verbeterd. Vooral de platte zaaikouter in combinatie met de zware roestvrijstalen aandrukrol resulteert volgens het bedrijf in een betere opkomst van het zaad. De merken Monosem en Agricola kunnen hun machines ook van dergelijke drukrollen voorzien.
Peenrassen
Bejo Zaden presenteerde twintig peenrassen die uit een praktijkproef komen. Met het rooien zijn deze nieuwe rassen beoordeeld en vervolgens op bewaarkwaliteit getest. Volgens buitendienstmedewerker Robert Schilder zaten er geen grote verrassingen tussen. De rassen Niland en Nicosia die kunnen concurreren met Nerac vielen volgens hem in positieve zin op. Datzelfde gold voor Komarno en Brest, die in het segment C- en B-peen vallen.
Techniek boeit
De telers die op de open dag af waren gekomen, zoals Ko Scholtens uit de Noordoostpolder, waren vooral geboeid door de technische zaken. 'De getoonde reinigingsmachine biedt door toepassing van verschillende typen rollen, mogelijkheden voor de praktijk. Helaas was de machine alleen op video in werking te zien', aldus Scholtens. Hij heeft 30 hectare peen in zijn bouwplan.
Tijdens het ochtendprogramma in 't Voorhuys in Emmeloord boeide hem vooral de lezing van Jan Feersma van Agriton over bodemkwaliteit. Hij wijt 80 procent van de kwaliteitsproblemen in de peenteelt aan matig bodemmanagement. 'Peen is zeer gevoelig voor groeiverstoring. Een slechte bodemhuishouding leidt dikwijls tot kwaliteitsproblemen. De verhouding grond, water en zuurstof moet zo optimaal mogelijk zijn.'
Feersma gaf telers die ochtend denkwerk mee. Volgens hem ontbreekt het aan voldoende humus in de grond en dat kan tot zoutschade leiden. Telers die te weinig hebben, moeten goed kijken naar de meststoffen die ze komend jaar inzetten. 'Meststoffen als ammoniumsulfaat gebruiken tijdens omzettingsprocessen in de bodem humus, zodat de kans op zoutschade toeneemt. Een meststof als urean past dan beter', aldus Feersma.
Tekst: Peter Appelman
Beeld: Alex de Haan