Aardappelverwerkers realiseren hoogste productie in jaren, wateroverlast werkt door op prijs

In de afgelopen 12 maanden hebben de Nederlandse verwerkers 4,0246 miljoen ton aardappelen verwerkt tot netto 1,8116 miljoen ton voorgebakken product en 358.800 ton diversen.
Gevolgen wateroverlast
De verwerkende industrie draait op volle capaciteit, maar het volume van de beschikbare grondstof voor de verwerkers komt in het gedrang door de wateroverlast van de afgelopen maanden. Nog steeds moet er in heel België gemiddeld nog ongeveer 10-15 procent worden gerooid. In het bijzonder in Vlaanderen is de situatie zeer zorgelijk, waar definitief product verloren gaat. In Nederland moet nog 10-12 procent van de oogst worden gerooid. In Duitsland, Frankrijk, België en Nederland samen moet er nog ongeveer 1,5-2,0 miljoen ton worden gerooid waarvan nu 5 procent als definitief verloren moet worden beschouwd.
Belgapom
Zeer waarschijnlijk vanwege de wateroverlast maakte de Belgapom notering vrijdag een forse sprong naar boven. Voor Fontane en Challenger kwam 20,00 euro (+5,00) op de borden te staan en daarmee wordt voor de vrije aardappelen één euro meer betaald dan de contracten voor week 46.
Meer vraag vanuit Engeland?
Aan de andere kant van de Noordzee zijn er ook problemen met de aardappeloogst als gevolg van ongunstige groeiomstandigheden en een historisch klein areaal van 114.000 hectare. Veel neerslag heeft in sommige gebieden, vooral in het noordoosten van Engeland en Schotland, overstromingen veroorzaakt en gewassen verwoest. De Britse aardappeloogst wordt geschat op ongeveer 4,1 miljoen ton. Dat zou ongeveer 0,7 miljoen ton minder zijn dan het jaar ervoor en zelfs minder dan in 2012, toen er nog maar 4,5 miljoen ton aardappelen werden geoogst. In 2012 zorgde de kleine oogst voor een aanzienlijke stijging van de Britse vraag naar aardappelen van het vasteland van Europa, wat leidde tot een levendige import.