Neerslagtekort herstelt zich niet

De droogteperikelen houden deze zomer aan. Vanaf juni neemt de buienactiviteit weliswaar geleidelijk iets toe, maar het bestaande watertekort compenseert zich daarmee niet. Bovendien verwachten weerkundigen bovengemiddeld hoge temperaturen in de zomermaanden. Dit leidt tot extra verdamping en versterking van het neerslagtekort.
In juli en augustus herstelt het tekort aan neerslag zich tot nabij gemiddelde waarden. De neerslag zal hoofdzakelijk in de vorm van buien vallen. Vooral in augustus kan daarom lokaal een grote hoeveelheid regen vallen, mogelijk met wateroverlast tot gevolg. De hoeveelheden van vorig jaar worden daarbij niet gehaald, voorspelt klimatoloog Rolf Schuttenhelm van MeteoVista.
Meer beregenen
De trend van warmere seizoenen, drogere zomers en plaatselijk zware regenval in augustus, nemen klimatologen sinds 1971 in Nederland waar. 'Dit jaar houden we een droge zomer met vanaf juni een toenemende buienactiviteit. Die buien onstaan vooral door de verhoogde zeewatertemperatuur. De Noordzee is deze zomer naar verwachting zo'n 2 of 3 graden te warm. Door de klimaatverandering moeten gewassen tijdens het eerste deel van het groeiseizoen steeds meer beregend worden', aldus Schuttenhelm.
Tekst: Franka Loman