Wateroverlast: Vlaamse Mestbank houdt rekening met situatie van overmacht

Boeren die voor de vanggewasregeling gekozen hebben voor een laag-risico nateelt na een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt of voor de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’ komen in de problemen met de vanggewasregeling. De Belgische overheid heeft begrip voor de situatie van overmacht.
Evaluatie
Bij de evaluatie van de vanggewasverplichting zal de Mestbank dan ook rekening houden met de overmachtssituatie. De niet ingezaaide percelen worden in de verzamelaanvraag wel meegeteld als zijnde voldaan.
De Mestbank gaat ervan uit dat daar waar kon ingezaaid worden, dat ook gebeurd is. Waar het niet is gebeurd, zullen de wintergranen wellicht niet meer tijdig ingezaaid kunnen worden zonder de bodemstructuur ernstig te schaden, erkent de instantie.
Teeltcontrole
De teeltcontroles zijn in de huidige omstandigheden moeilijk tot onmogelijk. Als er op het terrein toch vaststellingen gedaan worden dat de teelt er niet staat (niet ingezaaid of mislukt door de regen en iets anders is ingezaaid volgend voorjaar), dan kan dat via bezwaarbehandeling opgevangen worden. Boeren met een brede weersverzekering kunnen hun verslagen voorleggen. De Mestbank raadt aan om foto’s te nemen van de situatie van overmacht.
Vanggewasregeling
De vanggewasregeling is opgezet om uitspoeling van nitraat naar het grond- en oppervlaktewater te voorkomen en zo bij te dragen aan een betere waterkwaliteit. Bovendien kan een vanggewas stikstof aanleveren aan de volgteelt in het voorjaar en kan er daardoor mogelijk minder bemest worden. Boeren zijn dan ook verplicht om aan de vanggewasregeling uit MAP 6 te voldoen.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ellen Meinen