DNA van belangrijkste tarweschimmel ontrafeld
Een internationaal team van onderzoekers heeft het volledige DNA in kaart gebracht van de veroorzaker van de gevreesde bladvlekkenziekte in tarwe: de schimmel Mycosphaerella graminicola, ook wel bekend als Septoria tritici.
Uit de resultaten blijkt dat de schimmel genetisch gezien extreem variabel én flexibel is. Van de 21 chromosomen die de schimmel normaal gesproken heeft, blijken er slechts 13 noodzakelijk te zijn. De volledige DNA-bouwsteenvolgorde is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics.
PlosGenetics
Gert Kema, medewerker van Plant Research International, was één van de projectleiders en hoofdauteurs van het artikel in PLoS Genetics. 'Dit is een mijlpaal in het wereldwijde tarwe-onderzoek. Deze publicatie zal ongetwijfeld aan de basis staan van nieuwe baanbrekende lijnen in het fundamentele onderzoek naar de genetica van schimmels en naar de relatie tussen planten en hun belagers. Daarnaast geven de resultaten ook aanknopingspunten voor concrete innovaties, zoals tarwerassen met nieuwe en betere resistenties tegen de Mycosphaerella-schimmel.'
Bewijs voor die aanknopingspunten staat in een aantal vrijwel tegelijk verschenen publicaties in Theoretical and Applied Genetics en Molecular Breeding.