Kaliumgebrek bij droogte zeer nadelig
CEC
Kalium kan - voornamelijk op lichtere gronden - uitspoelen, bijvoorbeeld door heftige regenbuien in de zomer. Of de kaliumvoorziening na een dergelijke bui weer enigszins terugkomt op niveau, hangt af van het kleihumuscomplex (CEC) van de bodem. Een grote CEC (gronden met veel organische stof en zware kleigronden) die bovendien ruim gevuld is met kalium, levert voldoende kalium na voor het gewas. Op lichte gronden met een lage CEC komt de kaliumvoorziening snel in het gedrang. Extra nadelig is een lage pH; een deel van het kleihumuscomplex is dan bezet met aluminium en of ijzer. De nalevercapaciteit van K door de bodem is dan bijzonder laag.
Sluitcellen
Jaap Brink van KWS Benelux onderkent het risico van te weinig kalium tijdens droogteperioden. 'Bij een tekort aan kalium en waterstress werkt het openen en sluiten van sluitcellen niet meer. Dit met gevolg dat de plant eerst verdort en de plant bij aanhoudend kaliumgebrek de oudere bladeren afwerpt. In beide gevallen is er verlies van inkomsten, dat wil zeggen minder peen, uien, aardappelen enz.', waarschuwt Brink.
Patentkali
Brink adviseert om de kaliumvoorziening te monitoren en zonodig bij te bemesten met Patenkali®. 'Gewassen 'verbruiken' grote hoeveelheden kalium', zegt hij. 'Peen neemt bijvoorbeeld meer dan 500 kg K2O per hectare op. De aanvoer van kalium via dierlijke mest neemt echter af en dan kan een tekort aan kalium snel ontstaan. Naast de effecten van kalium in de planten zijn er aanwijzingen dat een goede kaliumverzorging ook het waterhoudend vermogen van de bodem verbetert. Hoe deze werking van kalium in de bodem tot stand komt, wordt wetenschappelijk onderzocht', meldt Brink.
Tekst: Uien nieuws