Run op subsidie trekkers en machines
13 weken later
Niet alleen trekkers, ook rooimachines voor zowel aardappelen als bieten vallen onder de regeling. 'Maar voor dit jaar komt de regeling voor de categorie rooimachines te laat. De regeling sluit 29 juli en de beschikking volgt uiterlijk 13 weken later. Dan is het rooien allang begonnen', aldus Kees van Drimmelen, bedrijfskundige akkerbouw bij Alfa Accountants in Gorkum (Z.-H.). Hij wijst erop dat ook rijenbemesters onder de regeling vallen.
Milieu-investeringsaftrek
De bedrijfseconomische deskundige raadt akkerbouwers aan een fiscale rekensom te maken om te bepalen of deelnemen aan de regeling interessant is. 'Naast deze subsidieregeling is er ook de milieu-investeringsaftrek (Mia/Vamil) van toepassing. Daarmee kun je schuiven in het jaar van fiscalisering. Maar de veilige volgorde is: heb ik een nieuwe machine of trekker nodig? Zo ja, dan bekijken of je voor subsidie in aanmerking komt.'
Extreme omstandigheden
Van Drimmelen: 'Een trekker kun je voor meerdere doelen gebruiken, maar het gaat om bedragen van een ton en meer. Dan heb je wel veel hectares nodig om de investering terug te verdienen. Voor rooimachines geldt dat nog veel meer. Maar je ziet natuurlijk in de aardappelteelt ook een voortgaande specialisatie en opschaling. Moderne rooimachines kunnen ook onder de meest extreme omstandigheden rooien, dat is ook een voordeel.'
Datum van indienen
Dit jaar maakt de datum van indienen niet uit om in aanmerking te komen, vertelt Sandra van Kampen van Subsidiefocus, een dienstverlenende service van Abab Accountants. Als het maar uiterlijk 29 juli binnenkomt bij Dienst Regelingen.
Vorig jaar werd er geloot op volgorde van datum. De eerste dag waarop de regeling van toepassing was, kwamen er 3.000 aanvragen binnen. De website liep vast, vertelt Van Kampen.