Wachten met rooien voor betere bewaarbaarheid pootaardappelen

Wouter ten Brinke van Ten Brinke in Creil (Fl.) adviseert pootgoedtelers om nog minimaal drie tot vier weken te wachten met rooien na het doodmaken van hun gewas. 'Een goed afgehard product is beter bewaarbaar', vertelt hij. 'De laatste jaren laten telers hun aardappelen al langer in de grond zitten. Dat is een positieve tendens. Toch zijn er enkelen die geen geduld hebben en te vroeg starten met rooien.'
Ten Brinke geeft een aantal redenen waarom pootgoedtelers beter niet te vroeg met rooien moeten beginnen. Bij een niet-afgeharde aardappel laat de schil eerder los, waardoor er infectieplaatsen voor bacterieziek worden gevormd. Hiernaast is de kans groter dat de moederknol goed verteert, wat voor minder versmering zorgt. Ook is het product later in het seizoen gemakkelijker te bewaren. 'De nachten in augustus zijn koeler, waardoor de aardappelen makkelijker droog te blazen zijn.'
Minder risico op Rhizoctonia
'Tot enkele jaren geleden rooiden telers hun pootaardappelen snel na de loofvernietiging om uitbreiding van Rhizoctonia te voorkomen', vertelt Ten Brinke. 'Momenteel zijn hiervoor goede middelen beschikbaar waardoor we langer kunnen wachten met rooien.'
Tekst: Franka Loman
Beeld: Susan Rexwinkel