Uien telen en het gevecht tegen de aaltjes
Wat nodig blijft voor de teelt is de start. Die moet vlot zijn en het liefst zonder haperingen. De grillen van de natuur hebben we niet in de hand, maar het is wel verstandig om in ieder geval de middelen te gebruiken die kunnen helpen bij het succes op het eind. Plantaantal en weggroei zijn cruciale elementen voor het succes van de teelt. Het plantje moet er vlot staan en snel doorgroeien naar het stadium waarop het wat sterker is. Dat speelde met de Vydate een minder grote rol vanwege het feit dát wat de Vydate compenseerde: het hield de nematoden in die fase bij het plantje weg.
Vanaf dit jaar is dat anders, snelheid in de weggroei is van belang en wat daarbij helpt is het primen van het zaad met uiteraard daarbij zaden die goed scoren op de kiemkracht en de kiemenergie. Daarnaast is het zeer aan te raden een fosfaatgift mee te geven aan de basis.
Waarom priming?
Geprimed zaad is uienzaad dat al is voor gekiemd door een behandeling. Bij zaai in een vochtig zaaibed wordt het kiemproces direct hervat. De planten komen daardoor afhankelijk van het voorjaar wel vier tot acht dagen vroeger op en ook nog eens vrijwel gelijk. Een uniforme gewasgroei, vooral aan het begin van de teelt, is belangrijk voor het behouden van een goede stand in plantaantallen (80 – 90 pl/m2 bij gele zaaiuien), ook helpt het mee in het slagen van een goede onkruidbestrijding en draagt het bij aan een goede beworteling. Dus zeker op koude gronden en vroeg gezaaide percelen is geprimed zaad van meerwaarde.
Waarom fosfaat bij de start?
Fosfaat bevordert de wortelontwikkeling en daarmee de groei van het gewas, dat is in het begin bij uien belangrijk om het wortelgestel te stimuleren. Met name in het voorjaar als de wortels zich moeten ontwikkelen is een goede fosfaatvoorziening van groot belang. Een tekort geeft dan ook een tragere start en geeft nematoden meer de gelegenheid kwaad aan het gewas te doen. Vaak is de fosfaat die in de bodem zit gebonden aan andere elementen waardoor die niet meteen beschikbaar komt. Ook hier is wanneer u vroeg of in koude gronden zaait zeer aan te bevelen een hoeveelheid startfosfaat bij het zaad te leggen. Bij lage bodemtempraturen in het voorjaar komt namelijk het grondgebonden fosfaat niet vrij beschikbaar voor de plant.
Ken uw grond
Heel belangrijk is dat u weet welke soorten en hoeveelheden nematoden zich in uw perceel bevinden, zo laat Sebastiaan ten Napel van Nemacontrol weten. Een analyse laten uitvoeren op deze schadelijk soorten geeft inzicht. Zo kan er een advies gemaakt worden per perceel of een gedeelte van het perceel om zo maatregelen te kunnen nemen of geen uien zaaien aldus de adviseur.
Een andere aanbeveling die ten Napel aanraadt is het onder de loep nemen van uw bouwplan. Om zo vroegtijdig een goede uitgangssituatie te creëren voorafgaand aan de uienteelt. Zo zien we ook dat het opnemen van Tagetes in het bouwplan in best veel gevallen een goed resultaat geeft. We zien hier in de praktijk prachtige resultaten van. Vrijwel elke vrucht, maar zeker de uien laten in veel gevallen een heel goede teelt zien na een geslaagde teelt Tagetes. Maar “meten blijft weten..” Tagetes is geen alleskunner.
Ten Napel vervolgt: Een ander aspect is de bemestingstoestand van de bodem, het is raadzaam om hier goed naar te kijken. Een te laag organische stof gehalte of een gebrek aan sporenelementen kan er bijvoorbeeld aan bijdragen dat de schade door aaltjes groter kan worden. Een voordeel is dat verschillende onderzoeken tegenwoordig goed te combineren zijn.
Zomaar een aantal zaken die u kunnen helpen bij het succes van de teelt voor het komende jaar. In het afgelopen seizoen werd al volop gebruik gemaakt van producten met knoflookextract erin verwerkt. Product dat op een andere wijze werkt dan u gewend bent maar daarom zeker niet minder hoeft te zijn en dit jaar op praktijkniveau ook gelijkwaardige resultaten gaf te zien. Laat u daarover bijpraten door uw technisch adviseur.
Voor meer gericht advies met betrekking tot onderzoeken en bouwplan indeling bevelen wij u de kwaliteit en kundigheid van Nemacontrol van harte aan.
Nemacontrol
Sebastiaan ten Napel
+31(0)6-130 49 002
s.tennapel@nemacontrol.nl