Melkveehouders en akkerbouwer stellen gezamenlijk bouwplan op

Bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij gaat gepaard met de zoektocht naar grond voor voerproductie en mestplaatsingsruimte. Dit is voor de melkveehouderij in de Noordoostpolder een belangrijke reden om de samenwerking met akkerbouwers op te zoeken.
Daarom is het praktijknetwerk Duurzame Voerproductie gestart. Dit praktijknetwerk verkent vergaande samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers.
96 hectare
Een voorbeeld is de samenwerking tussen melkveehouders Van der Wal en Zonderland en akkerbouwer Wuestenenk. Zij bekeken aan welke voorwaarden een samenwerkingsverband dient te voldoen. Ook werd een raamwerk van een gezamenlijk bouwplan opgesteld. Wederzijdse belangen werden afgewogen en uiteindelijk kwamen ze tot een invulling van diverse gewassen op de 96 beschikbare hectares.
Geen voeraardappelen van ver
De gewassen die worden geteeld, zijn pootaardappelen, uien, tulpen en de voedergewassen gras en maïs. Aanvullend werden nog enkele overige voorwaarden uitgewisseld en aan het papier toevertrouwd, zoals geen voeraardappelen vervoederen afkomstig buiten de eigen regio en drijfmestaanwending wanneer de grond het toelaat.