BO Akkerbouw investeert 1,5 miljoen euro in acht onderzoeken
Acht onderzoeken heeft het bestuur van BO Akkerbouw afgelopen maand goedgekeurd. Het bestuur volgt daarmee de door Sectie Teelt voorgestelde onderzoeken. Het zijn niet acht geheel nieuwe onderzoeken. Zo verlengt BO Akkerbouw lopende onderzoeken naar emissiearme spuittechnieken, geïntegreerde aanpak gewasbescherming op zand, gewasrestenmanagement, invloed van verzilting op klei en biobased innovatie.
Nieuw komend jaar is de start van een onderzoek naar toekomstbestendig Nederlandse brouwgerst, functionele agrobiodiversiteit en de toepassing van silicium in aardappelen.
Belangrijk voor toekomst
In een toelichting onderstreept BO Akkerbouw directeur André Hoogendijk dat deze onderzoeken belangrijk zijn voor de toekomst van de Nederlandse akkerbouw. „We spelen in op zowel uitdagingen als kansen voor akkerbouwers”, aldus Hoogendijk. Volgens BO Akkerbouw sluiten de onderzoeken aan op de wensen van akkerbouwers en dragen ze bij aan een toekomstbestendige akkerbouw. Inhoudelijk sluiten de onderzoeken aan bij de visie ‘Ruimte voor de Nieuwe Akker’ en het Actieplan Plantgezondheid.
1,5 miljoen
In totaal investeert BO Akkerbouw 1,5 miljoen euro in de voorgenoemde onderzoeken. Bij de drie projecten: geïntegreerde aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand, Gewasrestenmanagement en Brouwgerst betreft het publiek-private samenwerkingen (PPS´en) die onder de vlag van de Topsector Agri & Food worden uitgevoerd.
Namens alle Nederlandse akkerbouwers participeert BO Akkerbouw in ruim zeventig lopende onderzoeken. Volgens Hoogendijk vertegenwoordigen de onderzoeken een waarde van in totaal circa 12 miljoen euro. „De bijdragen vanuit het bedrijfsleven en de overheid maken een verveelvoudiging mogelijk. Voor elke ingelegde euro wordt voor maar liefst acht euro aan onderzoek uitgevoerd. Op deze manier krijgen akkerbouwers echt waar voor hun geld. De onderzoeken sluiten aan bij vragen van akkerbouwers uit de praktijk”, aldus Hoogendijk.
Verlenging
Bij het met twee jaar verlengde onderzoek van emissiearme spuittechnieken gaat het project zich nu richten op een optimale effectiviteit binnen de richtlijnen en keuze voor driftreducerend spuiten. Het project ‘geïntegreerde aanpak gewasbescherming akkerbouw op zand’ is een vervolg op de PPS-Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand. Dit project is verlengd tot en met 2028 om zo een teeltcyclus van acht jaar te voltooien en de vergaarde kennis verder te verspreiden in de sector.
De andere zes projecten zijn een verlenging van lopende onderzoeken naar biobased innovatie, gewasrestenmanagement, de invloed van verzilting op klei en een nieuw onderzoek naar brouwgerst, functionele agrobiodiversiteit en de toepassing van silicium in aardappelen. In de loop van 2024 krijgen akkerbouwers opnieuw de gelegenheid om hun wensen aangaande nieuwe onderzoeken kenbaar te maken.