In gesprek met brancheorganisaties over betere naleving
NVWA: Driekwart telers voldoet aan eisen gebruik gewasbeschermingsmiddelen
Bij de toepassing met spuitapparatuur controleerde de NVWA onder meer of de gebruikers zich aan de driftreducerende voorschriften uit het Activiteitenbesluit milieubeheer hielden. Bij 18 van de 146 inspecties was dat niet het geval. In 9 van deze overtredingen werd er geen gebruik gemaakt van een techniek die minimaal 75 procent driftreductie haalt. In 8 gevallen gebruikte de teler geen kantdop, en 1 teler had de brede teeltvrije zone niet aangehouden.
Toegelaten middelen gebruikt
Verder controleerde de autoriteit bij alle inspecties of de gebruikers uitsluitend toegelaten middelen gebruikten en zich daarbij aan de gebruiksvoorschriften van deze middelen hielden. Bij 17 van de 154 inspecties zijn overtredingen geconstateerd, de overige 137 inspecties waren akkoord. De meest voorkomende overtreding was hierbij het niet voldoen aan de gestelde driftreductie eisen (10 telers).
Ook overtredingen bij handel
In de handelsketen zijn in 2022 controles uitgevoerd bij import, distributeurs en verkoop van online platformen. Ook deze nalevingscijfers zijn volgens de NVWA zorgwekkend, vanwege potentiële risico’s van het gebruik van in EU verboden of niet in Nederland toegelaten middelen. Zo is er bij import sprake van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en/of biociden die werden aangetroffen variërend van 1 kg tot 40 ton. Verder zijn er meer dan 1.000 advertenties met niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen verwijderd die online werden aangeboden aan particulieren.
Om de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen te beperken heeft de NVWA in 2023 een aanpak opgesteld om de handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen aan te pakken. De komende jaren zullen meer inspecties op illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen worden uitgevoerd. Hierbij zal de NVWA nauw samenwerken met andere handhavingspartners, zowel nationaal als internationaal. Hierbij wordt de gehele handelsketen onderzocht, van de producent tot de gebruiker.
In totaal zijn vorig jaar 500 van deze controles door de NVWA uitgevoerd. Hieruit blijkt dat ongeveer twee derde van de geïnspecteerde telers, loonwerkers of handelaren zich voldoende houdt aan de geldende wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen. Een derde van de geïnspecteerden doet dit niet.
Gemiddelde naleefniveau stijgt licht
De laatste jaren stijgt het gemiddelde naleefniveau bij toepassingsinspecties onder telers licht. In de jaren 2018 en 2019 was het niveau nog 67 procent. Daarna steeg het naar respectievelijk 71, 74 en 76 procent naleving in de jaren 2020, 2021 en 2022. Daarmee komt het gemiddelde naleefniveau over de jaren 2018 tot en met 2022 op 71 procent. Desondanks maakt de NVWA zich zorgen aangezien de naleving al langere tijd niet sterker is verbeterd.
De NVWA is met de brancheorganisaties in gesprek over hoe de teler de naleving kan verbeteren. Daarnaast kijkt de autoriteit naar andere vormen van toezicht, zoals intensievere samenwerking met andere handhavingspartners zoals waterschap en omgevingsdienst. Ook strenger straffen en het verkennen van de mogelijkheden voor actieve openbaarmaking zijn onderwerp van gesprek.
Onderzoek naar motieven
De overtredingen zitten voornamelijk in het niet naleven van de driftreducerende voorschriften. Daarom heeft de NVWA in 2021 onderzoek gedaan naar de motieven van telers om deze voorschriften wel of niet na te leven. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de minister van LNV.
Aansluitend heeft de NVWA in mei 2023 een brainstormsessie georganiseerd met verschillende stakeholders, waaronder de betrokken ministeries, brancheorganisaties, waterschappen, Ctgb en telers. Doel hiervan was om samen ideeën te ontwikkelen om tot een hogere naleving door telers te komen. De oplossingsrichtingen moeten door de verschillende partijen nog (samen of afzonderlijk) worden uitgewerkt tot concrete acties.
In de tussentijd blijft de NVWA toepassingsinspecties uitvoeren.