HLB introduceert PootgoedScan
Door voorafgaand aan de teelt de pootgoedkwaliteit te meten en maatregelen te nemen kan veel ellende worden voorkomen in het seizoen. De kwaliteit van het pootgoed kan het beste worden bepaald in de winterperiode. Met de PootgoedScan worden de 'puntjes op de i' gezet en is duidelijk welke maatregelen nodig zijn voor optimaal rendement.
PootgoedScan Zetmeel
Belangrijke factoren die invloed hebben op de kwaliteit (zoals beschadiging, kieming, bewaaromstandigheden, en ziekten zoals Fusarium, Phytophthora, Pythium, Phoma, (poeder)schurft, bacterieziek, Rhizoctonia, zilverschurft en Y-virus) worden met behulp van de PootgoedScan in beeld gebracht. De PootgoedScan zetmeel is dit jaar uitgebreid met een Y-virus bepaling (d.m.v. PCR-techniek), waardoor de kwaliteit van het pootgoed nog beter in beeld is.
PootgoedScan Consumptie
De PootgoedScan Consumptie wordt op dezelfde wijze geanalyseerd als PootgoedScan zetmeel, met als toevoeging Tabaksratelvirus (TRV) analyse. TRV heeft namelijk veel gevolgen voor de kwaliteit en de afzet.
PootgoedScan Pootgoed
Een van de grootste zorgen voor een pootgoedteler is de kwaliteit van het te gebruiken uitgangsmateriaal. Het is bekend dat klasseverlagingen en afkeuringen grote financiële gevolgen hebben. De PootgoedScan Pootgoed laat gedurende de bewaarperiode de status van het uitgangsmateriaal zien. Hierbij worden latente besmettingen van bacterieziek, Y-virus,
Meloidogyne chitwoodi/fallax d.m.v. PCR-techniek op de meest betrouwbare wijze bepaald. Andere (latent) aanwezige ziekten zoals Fusarium, Phytophthora, Pythium, Phoma, (poeder)schurft, Rhizoctonia en zilverschurft worden eveneens bepaald.
PootgoedScan Stammenteelt
Vermeerdering van pootgoed via stammen is een uiterst zorgvuldig werk. Problemen die vanaf het begin latent aanwezig zijn kunnen na enkele jaren leiden tot flinke financiële tegenvallers. De door HLB ontwikkelde PootgoedScan Stammenteelt helpt bij vroegtijdig signalering van bacterieziek, Y-virus,
Meloidogyne chitwoodi/fallax d.m.v. een PCR-toets (genetische toets) op de meest betrouwbare wijze. Uniek is dat bij de toets de knollen stuk voor stuk worden getoetst en bewaard. Er wordt zodanig gewerkt dat de knollen die vrij zijn weer terug kunnen naar de teler en vervolgens worden uitgepoot. Op deze wijze kan al in de eerste generatie de zekerheid worden vergroot.
Tekst: HLB