EU: Middelenbeleid zet opbrengst suikerbieten onder druk
Europa is niet 100 procent zelfvoorzienend voor suiker, maar netto-importeur. Dat is een uitzondering op de regel dat de Europese Unie soms ruim (zuivel, vlees) zelfvoorzienend is en netto-exporteur.
Vaker extreem weer
De EU-rekenmeesters verwachten dat het totale landbouwareaal suikerbieten in de EU-27 zich zal stabiliseren op ongeveer 1,48 miljoen hectare, ondersteund door historisch hoge suikerprijzen. Ze gaan ervan uit dat de prijzen zullen dalen en dat de concurrentie om landgebruik door andere gewassen zal toenemen, zodat het areaal suikerbieten naar verwachting langzaam zal afnemen tot 1,43 miljoen hectare in 2035.
De opbrengst van suikerbieten zal naar verwachting langzaam afnemen als gevolg van vaker extreme weersomstandigheden en de verminderde beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Later in de periode 2023 tot 2035, wanneer waarschijnlijk alternatieven voor de verboden neonicotinoïde stoffen op de markt zullen komen, zal de daling van de suikerbietenopbrengsten vertragen. Tegen 2035 zal de gemiddelde suikerbietenopbrengst in de EU zich naar verwachting stabiliseren op 72 ton per hectare.
Toename isoglucose productie
Als gevolg van veranderingen in het areaal en de opbrengsten daalt de suikerproductie in de EU langzaam, denken de rekenmeesters. Van gemiddeld 15,7 miljoen ton in 2024 tot 2026 tot 15,3 miljoen ton in 2035. Dit wordt waarschijnlijk gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van de isoglucoseproductie, die naar verwachting zal toenemen van minder dan 0,6 miljoen ton nu tot 0,8 miljoen ton in 2035. Niettemin zou de groei van de vraag naar isoglucose kunnen worden beperkt door een verminderde vraag naar voedsel en een grotere concurrentie van andere zoetstoffen.
Geleidelijk afname consumptie
De daling van de consumptie zal het gevolg zijn van veranderende consumentenvoorkeuren en een afnemende bevolking. De suikerconsumptie in de EU daalt al vele jaren gestaag, voornamelijk als gevolg van het feit dat consumenten zijn overgestapt op diëten met een lagere suikerinname, met name door de consumptie van producten met een hoog suikergehalte te verminderen.
Gezien de verwachte daling van de EU-bevolking en de aanhoudende trend van dalende suikerconsumptie per hoofd van de bevolking, wordt verwacht dat de neerwaartse trend voor de suikerconsumptie in de EU zich tussen nu en 2035 zal voortzetten. Daarom zal de suikerconsumptie in de EU naar verwachting jaarlijks met 0,7 procent (0,6 procent per hoofd van de bevolking) dalen en in 2035 15,3 miljoen ton bedragen.
EU blijft netto-importeur suiker
Kort na de daling van de suikerproductie in de EU als gevolg van het einde van de productiequotaregeling, werd de EU een netto-importeur van suiker. Dit blijft waarschijnlijk zo maar de afhankelijkheid van de EU van invoer zou kunnen afnemen. De suikeruitvoer van de EU heeft de afgelopen jaren een laagterecord bereikt, maar zal naar verwachting aan de vraag blijven voldoen.