Agrifirm bemestingsbijeenkomsten: van bodemverbeteraars en bladbemesting tot N-gift tarwe
Tijdens de informatiebijeenkomst over bodem en bemesting die Agrifirm Plant afgelopen week voor haar leden organiseerde, kwam de toepassing van meststoffen uitgebreid aan bod. Ditgebeurde mede door de toelichting van veldproeven.
De gebruiksnormen voor meststoffen dalen in de komende paar jaar. „Het op tijd uit laten voeren van een geldige grondbemonstering kan wel tien tot vijftien kilogram ruimte opleveren ten opzichte van een eerdere bemonstering", tipte Niels Maris van Agrifirm.
Meer gebruiksruimte
Maris heeft goede hoop over het niet meetellen in de mestboekhouding van giften door bodemverbeteraars. „De gehaltes worden nu nog wel meegenomen in de gebruiksnormen. Maar het feit dat Henk Bleker dit onderwerp aansnijdt, betekent dat er wel wat aan zit te komen qua regelgeving. Dat zou kunnen betekenen dat er meer gebruiksruimte overblijft. Wellicht liggen daar kansen in de toekomst."
Geen bladmeststoffen
In de veldproeven van Agrifirm blijven de resultaten uit bladmeststoffen achter ten opzichte die van bodembemesting. „Op het oog lijkt een gewas bemest door bladmeststoffen vitaler door langer groenblijvend loof, maar in opbrengst is er geen verschil. Hoewel de opname er wel altijd is, levert bladbemesting in de meeste gevallen te weinig tonnen op", weet Aaldrik Venhuizen. Omdat stikstof via de bodem beter werkt, adviseerde Venhuizen om geen bladmeststoffen mee te spuiten. Via het blad wordt de meststof te laat opgenomen door de plant.
Tweemalige toediening
Uit de veldproeven van Altic blijkt dat tarwe een stikstofgift het beste opneemt bij een tweemalige toediening in plaats van één. „Bij een gift van 190 kilogram stikstof is het verstandig om bijvoorbeeld begin maart honderd kilogram toe te dienen en begin mei nog eens negentig kilogram", legde Maurits Grijdanus van Altic uit. Grijdanus adviseerde de akkerbouwers om de giften op tijd toe te dienen, later in het groeiseizoen neemt het gewas een stikstofgift niet meer optimaal op.
Tekst: Jos Swagemakers
Beeld: Trekkerweb
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: