Het optimale rendement uit de uienbewaring
Het afgelopen seizoen konden we op een heel aantal plekken in het land door de slechte omstandigheden pas laat zaaien. Dat heeft problemen met zich meegebracht waarvan we de resultaten regelmatig terug zien in de bewaring.
Bij late zaai zagen we vooral dat de vroegere rassen niet toe kwamen aan het maken van voldoende bladmassa voordat de bolling werd ingezet en daardoor vaak hun opbrengst misten.
Latere percelen zijn soms opnieuw gaan groeien door de vele regen in juli. Dat leek op veel percelen eerst wel gunstig maar had tot gevolg dat niet overal de nekken goed sloten en het strijken niet vanzelf ging. Wanneer er dan ook nog eens stresssituaties ontstaan in het seizoen door bijv. een matige structuur, droogte of hoge tempraturen, dan is een gewas gevoeliger voor aantastingen door onder andere bodemschimmels en insecten.
Vaak is het één dan het gevolg van het ander, waar zwakke planten staan heb je meer plantuitval. Door meer plantuitval ontstaat een dunnere stand waardoor ook meer kans op diknekken, vervolgens meer tarra en een moeilijker verkoopbaar en te bewaren product met zeer waarschijnlijk ook meer bewaarverliezen. We zien in de bewaring ook geregeld bacterierot en fusarium. Die ontstaan op het land bij invalspoorten onder of boven de grond en dan kan een bacterie of schimmel makkelijker binnendringen.
Ventileren
De genoemde problemen worden meegenomen de bewaring in. Die blijf je alleen de baas door voldoende te ventileren. Veelal zien we dat, bij natte omstandigheden tijdens het inschuren of bij schimmel en bacterie aantasting, dat er veel geventileerd moet worden om een box droog te krijgen en te houden. In dergelijke situaties krijgen de uien het flink te verduren en kunnen er noodgedwongen ook veel netto kilo’s worden weg gedraaid, zelfs bij relatief korte bewaring is dit al het geval.
Verschil in de bewaring
Belangrijk is het daarom naast de omstandigheden die we vaak niet in de hand hebben, te zorgen voor de juiste ui die verdere problemen in de bewaring kan beperken.
Een stressbestendige ui met een goed wortelgestel kan een constante groei meer garanderen en zal in eerste instantie altijd een betere kwaliteit tot gevolg hebben.
Wanneer daarnaast ook gekozen wordt voor extra hardheid en een goede huidkwaliteit dan kunnen problemen in de bewaring verder worden beperkt.
Op het moment dat een harde ui met een goede huid wordt gecombineerd met een lange spruitrust zullen er in zo’n situatie veel minder bewaarverliezen optreden.
De goede huid zorgt voor minder gewichtsverlies of uitdroging en voorkomt ook eventuele onderlinge aantasting, de hardheid zorgt voor minder last van kaal vallen. Hoeveel een ui verliest in de bewaring is zeker van invloed op uw portemonnee en om die reden is het vooral in uw belang om te kijken naar het netto rendement.
Kwaliteit naar elke afnemer
Zeker de aantasting van fusarium zien we in het algemeen de laatste jaren sterk toenemen en wil het nog wel eens gebeuren dat de partij bij teler of verwerker extra moet worden uitgelezen, dan is het extra van belang dat een partij niet gauw kaal valt.
In de ergste gevallen kan het door combinatie van factoren dan voorkomen dat er alternatieve afzet moet worden gezocht met alle nadelige gevolgen van dien.
Los van het feit dat het beperken van bewaarverliezen sowieso al gauw lonend is, zal zeker in deze gevallen de keuze voor een kwalitatief goede ui dus risico’s op verliezen drastisch beperken.
Ook de verwerker heeft belang bij de juiste kwaliteit, of dit product nu lang onderweg is voor een klant in het buitenland of voor de supermarkt om de hoek is het zaak hem van betrouwbaar product te voorzien.
Met kwaliteit moeten we onze totale afzet markt in de benen houden, zeker met de huidige prijzen waarvoor we nu verkopen zullen de klanten terecht steeds kritischer worden.