Afschaffen suikerquotering kost bietenteler 3.200 euro
„Het verlagen van de invoerheffing op suiker met zeventig procent al dan niet in combinatie met het afschaffen van de suikerquotering kost de teler gemiddeld 3.200 euro", meldt NAV-bestuurslid Klaas Hoekstra. Beide scenario's leiden in Nederland tot een inkomensdaling van vijf tot zeven procent.
Hoekstra reageert hiermee op het rapport van het LEI (Landbouw-Economisch Instituut) dat deze week verscheen. De organisatie berekent dat het bietensaldo met zes euro per ton zal dalen. Bij tachtig ton is dat 500 euro. De NAV merkt op dat de huidige, relatief hoge bietenprijs, in Nederland maar net kostendekkend is. De bereidheid in Nederland en sommige andere landen om voor graansaldo's bieten te gaan telen zal volgens de NAV-bestuurder de animo onder bietentelers niet groter maken.
Lagere bietenprijs
Bij liberalisering krijgt de wereldmarkt meer invloed op de prijsontwikkeling binnen Europa vanwege de enorme stijging van de import uit vooral Brazilië. Het prijsverschil tussen de quotumbieten enerzijds en de surplus- en ethanolbieten anderzijds valt weg bij afschaffing van het quotum. Dat zou weleens tot een veel lagere bietenprijs kunnen leiden dan het LEI nu berekend.
Instabiele suikermarkt
De prijs van surplusbieten is nu 27 euro per ton bij een industriële suikerprijs van 325 euro per ton witsuiker. Ethanolbieten worden nu ook verbouwd voor 27 euro per ton bij zeventien procent suiker. Hoekstra vraagt zich af wie er in de EU zit te wachten op een instabiele suikermarkt met sterk fluctuerende prijzen.
MOL-landen slecht af
Ook de MOL-landen (Minst Ontwikkelde Landen) zijn slecht af bij de door het LEI doorgerekende alternatieven voor het huidige suikerbeleid. Bij de alternatieven zal de EU-import vanuit de MOL-landen drastisch verminderen. Hoekstra constateert dat doorgaan met het huidige EU-suikerbeleid niet alleen beter is voor boereninkomens en een stabiele suikermarkt maar ook de MOL-landen betere perspectieven biedt.
Tekst: Jos Swagemakers