Landbouwcommissie Europees Parlement stemt wél voor nieuwe gen-technieken
De volgende stap in het beoogde goedkeuringsproces houdt in, dat de milieucommissie van het EP het wetsvoorstel in februari 2024 zal bespreken en erover stemmen. Naar het oordeel van de milieucommissie wordt wel met enige spanning uitgekeken omdat zij een zwaardere inbreng heeft in de discussie over nieuwe gen-technieken dan de landbouwcommissie. De milieucommissie staat daarbij onder grote druk van de milieuorganisaties in Europa.
Lees ook: Europese ministers laten versoepeling van nieuwe gen-technieken nog niet toe na druk biosector
Zo is de goedkeuring door de landbouwcommissie van het Commissievoorstel bij de milieubeweging in het verkeerde keelgat geschoten. Friends of the Earth, het toonaangevende internationale netwerk van milieubewegingen, viel scherp uit: „Er is nog totaal geen onderzoek verricht naar de wisselwerking tussen nieuwe genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s) met bijen en andere bestuivers. En evenmin naar de manier, waarop de teeltvan deze organismen het verlies aan biodiversiteit kan versnellen."
Hele keten
De bio-boeren in Europa verwerpen de voorgestelde maatregelen rond etikettering, omdat niet alleen de boeren en consumenten, maar de hele voedselketen niet langer weet of de voedingsproducten, die ze uiteindelijk kopen nieuwe ggo’s bevatten of niet.
In april 2024 volgt in Straatsburg de eindstemming in het voltallige parlement. Dank zij de toepassing van deze nieuwe technieken zoals CRISPR-cas kan men er onder meer voor zorgen voor dat planten beter bestand zijn tegen klimaatexcessen zoals grote droogte of allerlei ziektes en plagen. De Europese Commissie had de parlementscommissie nog eens erop gewezen, dat de wetgeving hoogst noodzakelijk is om de voedselzekerheid en een gezond milieu te garanderen en het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen