Gratis N-mineraalmeting voor Cosun-leden
Om een zo goed mogelijk opbrengst tegen zo laag mogelijk kosten te realiseren kan een teler aan diverse knoppen draaien. Een van deze knoppen is het stikstofniveau. Om dit voor de start van een teelt goed in beeld te hebben kan een N-mineraalmeting helpen. Een N-mineraalmeting geeft de teler informatie over de stikstofniveaus in zijn percelen op verschillende dieptes.
Op basis van de uitslag van een perceel kan de teler het gesprek aangaan met zijn teeltadviseur over het optimaliseren van de teelt in 2024. Dit helpt hem om slimmer te bemesten, de kosten te verlagen, uitspoeling te verminderen en zijn opbrengst te verhogen.
Kader Richtlijn Water
Akkerbouwers staan voor de grote uitdaging om in 2027 te voldoen aan de kwaliteitseisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Hieronder valt een nitraatnorm van maximaal 50 mg per liter grondwater. Als we de waterkwaliteit als sector niet tijdig op orde krijgen, volgen na 2027 mogelijk strengere generieke teeltmaatregelen. Om dit te voorkomen, onderstreept Cosun, zullen we met elkaar grote stappen moeten zetten om de uitspoeling van nitraat van de akkers te verminderen.
Een instrument daarbij is de N-mineraalmeting. Deze helpt de akkerbouwer inzicht te krijgen in zijn teelten en wat er eventueel nog moet gebeuren om de waterkwaliteit te verbeteren. Akkerbouwers werken daarmee niet alleen aan de toekomstbestendigheid van hun eigen bedrijf, maar ook die van Cosun.
Gezamenlijk
Cosun roept haar leden op om zoveel mogelijk aan deze metingen deel te nemen. Ook om via deze weg indirect met de overheid te kunnen communiceren. Daarbij verwijst de coöperatie naar onder andere het ‘Nitraatresidurapport 2022’ van de Vlaamse Landmaatschappij en het rapport ‘Het lot van stikstof uit gewasresten’ van Wageningen Plant Research.
Volgens Cosun blijkt daaruit dat de nitraat-uitspoeling bij bieten en cichorei lager is dan gemiddeld. Ondanks de resultaten uit deze rapporten krijgt Cosun graag een totaalbeeld van alle ABC-gewassen (aardappelen, bieten en cichorei), zodat ze concreet weet voor welke uitdagingen ze staat. „Deze kennis helpt ons om met de overheid in gesprek te gaan over het voorkomen van nog strengere generieke maatregelen. Via de N-mineraalmeting laat de teler dus indirect zijn stem horen.”
Voorwaarden
Cosun stelt enkele voorwaarden aan haar gratis N-mineraalmeting. Zo dient de akkerbouwer minimaal één product aan de Cosun coöperatie (Aviko, Cosun Beet Company of Sensus) te leveren. Alleen de percelen waarvan de opbrengst is bedoeld voor Cosun mogen aan deze N-mineraalmeting deelnemen. Per teelt kan de akkerbouwer met één perceel meedoen. Dus met maximaal drie percelen.
Verder dient de teler te beschikken over een volledige teeltregistratie op het gebied van bodem en bemesting. Deze registratie deelt hij met Cosun. Ook dient de teler ermee in te stemmen dat hij de uitslag deelt met Cosun. De uitslag wordt alleen gebruikt voor het eigen bedrijf. In gesprekken met derden gebruikt Cosun alleen geanonimiseerde gegevens die niet zijn te herleiden tot een perceel of bedrijf.