Advies LCG: ‘Zaai na half januari geen wintertarwe meer’
Het aanhoudende natte najaar bemoeilijkt niet alleen de oogst van bieten, aardappelen, wortelen en cichorei, maar ook de inzaai van wintertarwe. Voor het Vlaams Landbouwcentrum Granen (LCG) aanleiding om te onderzoeken welke wintertarwe (zaai-)opties momenteel nog gunstig kunnen uitpakken.
Weersomstandigheden cruciaal
Volgens LCG zijn er sinds 2010 twee seizoenen geweest waarin de zaai van wintertarwe werd uitgesteld vanwege een nat najaar. De weersomstandigheden in het voorjaar zijn bij een uitgestelde zaai cruciaal. Zo is een zeer droge lente heel nadelig voor laat gezaaide wintergranen, blijkt volgens LCG uit de proeven in seizoen 2010-2011. Toen viel slechts 72 mm regen tussen maart en mei. Te weinig regen is funest voor een goede voorjaarsontwikkeling van de tarwe.
Voor het LCG reden de proefveldjes in het voorjaar 2011 om te ploegen. In het voorjaar van 2013 viel wel voldoende neerslag, namelijk 222,5 liter tussen maart en mei. Dit was gunstig voor de groei van tarwe. Eind augustus werd gemiddeld 12,1 ton/ha geoogst. Rekening houdend met proefomstandigheden, komt dit in de praktijk neer op circa 10,5 ton/ha. Het hectolitergewicht lag op 78,4 kilogram.
Niet na half januari
Akkerbouwers krijgen van het LCG het advies om wintertarwe niet later dan half januari te zaaien. Lage temperaturen zijn essentieel voor wintertarwe in de jeugdgroei. Dit noemt men de vernalisatie, een groeiproces dat beïnvloed wordt door de koude. Door deze groeistilstand worden de nodige stoffen gevormd die de aarvorming inleiden, zoals gibberelline. Zonder deze koude-inductie blijft de tarwe langere tijd uitstoelen, zonder door te schieten. Daardoor blijft de aarvorming achterwege of is onvolledig, zonder rijpe aren te vormen.
Met het oog op deze moeilijke groeiomstandigheden adviseert het LCG om de zaaidichtheid te verhogen. Het zaaien vanaf half januari is zodoende niet zonder risico is. Het LCG adviseert wat betreft de uiterste zaaidatum van de verschillende rassen, navraag te doen bij het betreffende zaadbedrijf.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: Vlaams Landbouwcentrum voor Granen LCG