'Interventie bij graanprijzen van 16-18 cent'
Die boodschap kregen akkerbouwers gisteravond in de Meeuwenhoeve in Lelystad van de NAV-bestuurders mee. Tegenover het behoud van de importheffingen staat volgens de vakbond wel dat overschotten niet gedumpt worden op de wereldmarkt. Dat heeft in het verleden tot veel weerstand buiten de EU geleid.
Gekoppelde steun zetmeelaardappelen
De NAV wil langere overgangstermijnen naar een flat-rate. Voor het zetmeelgebied wil zij zelfs een tijdelijke terugkeer naar gekoppelde steun die vervolgens in vijf jaar wordt afgebouwd. Dit om te voorkomen dat zetmeelaardappeltelers op korte termijn overschakelen naar teelt van uien of consumptieaardappels.
Alternatieve vergroeningsmaatregelen
In de discussie die daarop volgde met de zaal werd onder andere ingegaan op de vergroeningsmaatregelen die Eurocommissaris Ciolos voorstelt. Daarbij kwam naar voren dat NAV een "cafetaria-model" voorstaat. Net als in een ouderwetse krokettenautomatiek zijn er dan diverse keuzemogelijkheden om vergroeningsmaatregelen te nemen. NAV heeft hiervoor een voorlopige lijst van zo'n 25 alternatieven, van productie van wind/zonne-energie, bufferstroken, teelt van bodemverbeteraars tot GPS-gestuurde spuitmachines.
"Op het moment dat de flat-rate wordt ingevoerd is dan niet het geld op in de EU? " werd gevraagd vanuit de zaal. Voorzitter Teun de Jong van de NAV denkt dat dat meevalt. Wel is het zeker dat de 15 oorspronkelijke leden van de EU geld moeten inleveren. Van het EU-landbouwbudget gaat nu 90 procent naar die landen en slechts 10 procent naar de 12 nieuwe leden.
Tekst: Huib Rijk