Fotoserie: Peen rooien met aardappelrooier op rupsbanden
Het lijkt extreem; een aardappelrooier in de peen, maar dat is het toch ook weer niet, zegt Rijk. „Het was al de bedoeling om deze peen met een aardappelrooier te oogsten. We werken op de Boerderij van de Toekomst met vaste rijpaden en een klembandrooier past daar niet in.” Oogsten met een klembandrooier was nu ook niet meer gelukt, erkent Rijk. „Het loof is op.”
Alles plakt
De aardappelrooier geeft de ondernemers meer capaciteit om de peen uit de grond te halen. Al gaat het door de natheid niet heel snel meer. „De grond is heel mooi van structuur: alles ligt los maar doordat het zo nat is, gaat alles vastplakken en vollopen. We zijn na iedere gang een kwartier aan het schoonmaken. Overdag gaat dat nog, maar in het donker wordt dat lastiger.”
Het is echt een kwestie van de droge momenten stelen geworden. „We zijn tot 1 uur ’s nachts doorgegaan met de oogst. Toen begon het te regenen.”
De tekst gaat verder na de foto
Vorst grootste vijand
Op de Boerderij van de Toekomst wordt in totaal 20 hectare geteeld, waarvan ruim 2 hectare peen. Inmiddels is ruim 1 hectare gerooid. Het gaat nog spannend worden of het laatste deel er nog uit komt. De vorst is nu de grootste vijand. „We hebben al een keer -2 gehad. Maar omdat er toen nog loof op de peen stond, kon het gewas het aan. Nu, zonder loof, wordt -2 al lastig. Bij -5 is het echt klaar.”
De kwaliteit is volgens Rijk nog „verbazingwekkend goed”. Dit is te danken aan de late zaai. „We hebben deze peen in de derde week van juni gezaaid. Daardoor is het nu nog niet overrijp.” Wel is er sprake van muizenvraat in het gewas. De aangevreten peen wordt er uitgesorteerd. De peen is volgens Rijk nog wel geschikt voor de supermarkt. „Lukt dat onverhoopt toch niet, dan kan het nog weg als schijfjespeen.”