Opbrengstderving door herbiciden in cichorei
Vier keer vaker spuiten tegen onkruid leverde bij cichoreiteler Kees van Dijk afgelopen jaar twintig procent minder opbrengst op. De voorzitter van Telersvereniging Inulinecichorei spoot zijn ene perceel na opkomst twaalf keer en zijn andere acht keer. „Herbiciden doen meer kwaad dan ik had gedacht", concludeert hij.
Door droogte in het voorjaar werkten herbiciden vorig seizoen ronduit slecht. Vanwege de hogere onkruiddruk op één van zijn twee percelen, spoot hij op dit perceel met twaalf spuitbeurten vier keer langer door dan op zijn andere perceel cichorei. Op het perceel waar acht keer werd gespoten, groeiden de meldes dusdanig hoog, dat handmatig schoffelen onvermijdbaar was. Op het perceel waar twaalf keer werd gespoten is in 2010 ook cichorei geteeld, maar volgens Van Dijk had dit geen effect op de opbrengst.
Schoffelen kan uit
De inzet van medewerkers voor het schoffelen kostte Van Dijk 300 euro extra per hectare. Volgens de teler kan het handmatige werk zeker uit: „Voor een meeropbrengst van twintig procent; ofterwijl tien ton per hectare, krijg ik ruim 700 euro uitbetaald van Sensus. Per hectare verdien ik hierop 400 euro extra." Een uitgebreide reportage van de onkruidbestrijding bij Van Dijk is te vinden in het juni-nummer van Akker Magazine 2011 (editie 6).
Tekst: Franka Loman
Beeld: Peter Roek