Milieudoel reductie gewasbescherming niet gehaald
Bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hebben de plantaardige sectoren de doelstelling van een reductie van de milieubelasting van 95 procent ten opzichte van 1998 niet gerealiseerd. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in zijn evaluatie van het gewasbeschermingsbeleid over de afgelopen tien jaar.
De sectoren hebben ten opzichte van 1998 een reductie gerealiseerd van 85 procent. Hiermee is wel een substantiële voortgang geboekt naar een duurzame gewasbescherming. Een grote sector als akkerbouw met een relatief breed pakket gewasbeschermingsmiddelen scoort uitstekend, stelt Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie.
Uit de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat op een aantal locaties nog te veel gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater zijn aangetroffen. De doelstelling van de sectoren was dat er nu geen overschrijding van de normen zou worden aangetroffen.
Middelenpakket
Verder blijkt uit de cijfers dat de gerealiseerde vermindering van de milieubelasting voor tweederde het gevolg is van emissiereducerende maatregelen en voor eenderde wordt veroorzaakt door verschuivingen in het middelenpakket. Nefyto leidt uit de evaluatie af dat er nog veel winst is te behalen als nieuwe middelen sneller worden toegelaten en de grootwinkelbedrijven zich realiseren dat hun bovenwettelijke residu-eisen negatieve gevolgen hebben voor het milieu.
Het gewasbeschermingsbeleid van de afgelopen tien jaar heeft duidelijk gemaakt dat Nederland meer rekening moet houden met de internationale context van de Nederlandse land- en tuinbouw. Voor het toekomstige gewasbeschermingsbeleid betekent dit dat Nederland óf zo veel mogelijk in de pas moet lopen met Europa, óf de zaken vooral in Brussel moet regelen, aldus Nefyto.