Teelt tafelaardappel bepaalt 32 procent footprint
De teelt van tafelaardappelen is verantwoordelijk voor 32 procent van de totale broeikasgasemissie van deze sector. Belangrijkste veroorzakers voor deze carbonfootprint zijn de bemesting en het elektriciteitsverbruik bij de gekoelde opslag. Dat schrijft het Hoofdproductschap Akkerbouw in zijn duurzaamheidsverslag.
Meer gebruik van dierlijke mest en minder gebruik van kunstmest bij een gelijk opbrengstniveau zou de footprint vanuit de teelt nog verder kunnen verkleinen, schrijft het productschap. Door het elektriciteitsverbruik bij de gekoelde opslag met bijvoorbeeld een kwart te verminderen, zou de carbonfootprint met 5 procent afnemen.
Verpakkingsmateriaal
Transport en verwerking van tafelaardappelen hebben een aandeel van 10 procent van de totale broeikasgasemissie. Deze wordt voor het merendeel bepaald door het verpakkingsmateriaal en het transport naar de winkels.
De overige 58 procent van de carbonfoodprint van tafelaardappelen wordt bepaald door de bereiding in de consumptiefase. Hier zijn met name het elektriciteitsverbruik van de vaatwasser en het aardgasgebruik bij het koken de boosdoeners.
De overige 58 procent van de carbonfoodprint van tafelaardappelen wordt bepaald door de bereiding in de consumptiefase. Hier zijn met name het elektriciteitsverbruik van de vaatwasser en het aardgasgebruik bij het koken de boosdoeners.