PBL: vergroeningsmaatregelen Ciolos hebben nauwelijks effect
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/90/620/8e7fe9a90.-detail.jpg)
De Europese Commissie heeft drie vergroeningsmaatregelen voorgesteld als nieuwe onderdelen van de directe betalingen aan boeren (eerste pijler): ecologische aandachtsgebieden, gewasdiversificatie en behoud van blijvend grasland.
7 procent braak, 1 procent biodiversiteit
Volgens de voorstellen moeten boeren 7 procent van hun areaal inrichten als zogenoemd ecologisch aandachtsgebied: land dat braak ligt, landschapselementen, ruigtestroken of beboste percelen. De PBL-studie schat dat deze eis leidt tot 1 procent meer soortenrijkdom in het landbouwgebied (en daarnaast tot vermindering van de landbouwproductie. Afhankelijk van de regio en hoe boeren de maatregel uitvoeren, kan het effect op de soortenrijkdom ook groter zijn.
Geen effect gewasdiversificatie
De twee andere vergroeningsmaatregelen (gewasdiversificatie en behoud van blijvend grasland) hebben nauwelijks een effect op biodiversiteit. Vergroening van de eerste pijler vertraagt de huidige afname van biodiversiteit, maar zal deze niet stoppen. Het stoppen van het biodiversiteitsverlies in landbouwgebieden is van belang om de EU-biodiversiteitdoelstelling te realiseren. Een beter ontworpen GLB zou hierin een centrale rol kunnen spelen. Zo zou de vergroening zich kunnen richten op de tot standkoming van meer aaneengesloten ecologische aandachtsgebieden binnen de landbouwgebieden.
Bron: 'Greening the CAP: An analysis of the effects of the European Commission's proposals for the Common Agricultural Policy 2014-2020'.