‘Verantwoordelijkheid bij producent’
Een derde van de Nederlanders is van mening dat de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid bij henzelf ligt. Opvallend is dat volgens de consument de verantwoordelijkheid niet echt bij overheid en supermarkt ligt.
Transparant
Voor producenten is het belangrijk om er alles aan te doen om zo transparant mogelijk naar de consument te zijn over voedselveiligheidseisen die ze hanteren. Wat dat betreft kan de consument ook wel meer informatie gebruiken over hoe met producten thuis om te gaan, aldus de Foodmonitor. Dit kan ook bijdragen aan vermindering van voedingsmiddelen die weggegooid worden, terwijl ze nog best gegeten kunnen worden. Wat dat aspect betreft lijkt het verheugend, te zien dat een deel van de consumenten daarin een verantwoordelijkheid voor zichzelf ziet weggelegd, stellen de onderzoekers.
Voedselveiligheid is één van de vele hot topics in de voedselketen, naast duurzaamheid, gezondheid, diervriendelijkheid en voedselvoorziening. De overheid heeft met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een orgaan dat normen bepaalt waar bedrijven die met voeding te maken hebben zich over de gehele keten aan moeten houden.
Kijk voor de complete uitslag en de exacte vraag van het onderzoek in de Foodmonitor op www.foodforfood.info