Landbouw gebruikt 10 procent van water in Vlaanderen
Wereldwijd wordt 70 procent van het zoetwaterverbruik ingezet voor land- en tuinbouw. Volgens cijfers van het Departement Landbouw en Visserij neemt de Vlaamse akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt 8 procent van het totale waterverbruik door de Vlaamse land- en tuinbouw voor zijn rekening. De veehouderij is goed voor 34 procent, sierteelt 19 procent en glastuinbouw 20 procent van het totale waterverbruik door de Vlaamse land- en tuinbouw voor zijn rekening. De overige bedrijven verbruiken zo’n 19 procent.
Waterkwaliteit
Ook de waterkwaliteit speelt een rol. Volgens Boerenbond komt het er op aan om voor elke toepassing het juiste water te kiezen. ‘Voor het beregenen van planten kan regenwater of gerecyceld water worden gebruikt. Het drinkwater van dieren of het reinigingswater voor de melkinstallatie moet echter van hoogwaardige kwaliteit zijn’, zegt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche.
Omdat plantaardige en dierlijke producten uit een hoog percentage water bestaan, heeft de landbouwsector heel wat water nodig. ‘Een krop sla bestaat voor 96 procent uit water, een appel voor 83 procent, melk voor 87 procent , een biefstuk voor 74 procent . Hierdoor vult de vaste voeding een deel van de waterbehoefte van de mens in’, zegt Vanthemsche.
Uitdaging
Daarom zet de sector al een heel aantal jaren in op gecontroleerd watergebruik en –recycling. Volgens de voorzitter blijft het een uitdaging voor de landbouwsector om verder in te zetten op een goed waterverbruik.