Video: Ook laatste cichorei uit natte grond is van goede kwaliteit
Eind deze week verwacht Sensus de deuren van de fabriek in Roosendaal voor dit seizoen te sluiten. Dat is een paar dagen later dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt volgens René Schunselaar van Sensus met name door de keuze voor een lagere capaciteit in de fabriek. Door de fabriek iets langzamer te laten draaien, hoopt Sensus ook de laatste cichorei nog te kunnen verwerken.
'Iets achterblijven in de grond'
Nog niet alle cichorei is gerooid. Hoeveel er nog in de grond zit, kan Schunselaar vandaag niet aangeven. Hij heeft de hoop dat vrijwel alles gerooid en verwerkt kan worden. „Er zal wel iets achterblijven, maar dat zal niet veel zijn.
Het inulinegetal zat de hele campagne rond 16,5. Dat is iets lager dan het gehoopte gehalte van 17,0. Afgelopen week zakte het getal terug naar net op of onder 16.
Geen rot
Schunselaar is tevreden over de kwaliteit van de cichorei die nu aan het eind van de campagne nog binnenkomt. „Alles is nog goed verwerkbaar, er is geen rot. De cichorei is in tact gebleven, omdanks het vele water.”
De cichoreicampagne is gestart op 20 september. Omdat het areaal dit jaar niet vol is, besloot Sensus de campagne wat later te beginnen. Normaal ligt de start rond de eerste week van september.
Tot een maand na de start verliep de campagne perfect, zegt Schunselaar. „Daarna ging het van moeizaam tot vrijwel onmogelijk. Nadat het rond 20 oktober begon te regenen, hebben we niet meer een aantal droge dagen op rij gehad om goed te kunnen oogsten. Dat heeft veel gevraagd van telers, loonwerkers, machines en logistiek. Maar het is uiteindelijk wel gelukt.”
De tekst gaat verder na de tweet
Video
Bekijk ook de video van de cichoreioogst in Someren (NB). Hierin rooit Van Gog Agriservice uit Liessel met hulp van Oomen Landbouw & Loonwerk uit Dussen en loonbedrijf Kuunders uit Deurne cichorei onder zeer natte omstandigheden. „Het is mooi om te zien dat twee loonwerkers elkaar ondersteunen en zo 6 tot 7 hectare per dag weten te rooien.”